Будівлю парламенту Болгарії вважають окрасою Софії. В архітектурному плані їй властиві риси доби Ренесансу — всі лінії спрощені, без надмірних декорацій і деталей. Стоїть в самісінькому центрі столиці — на одній лінії з колишнім царським палацом, Народним банком, будівлями адміністрації президента й уряду, Софійського державного університету.

 

Заступник голови Народних зборів Веселин Марешкі відкриває благодійну виставку паралімпійця Каліна Асенова.

 

Голова Народних зборів Болгарії Цвета Караянчева (у центрі) відкриває експозицію «Інше обличчя наших воїнів», присвячену 100-річчю закінчення Першої світової війни.

 

Увійшовши до парламенту з парадного під’їзду, одразу звертаєш увагу на першу експозицію і мимоволі зупиняєшся перед стіною, на якій вивішено знімки всіх голів Народних зборів, із зазначенням коротких біографічних даних і періоду роботи. Поруч на засклених стендах — Конституція Республіки Болгарія, яку парламент затвердив 1991 року, протокольні подарунки Народним зборам і їх головам від закордонних колег.

— Це наша постійна виставка, у якій ми змінюємо експонати лише до знаменних дат в історії країни чи річниць національних героїв, — каже працівник прес-служби, який супроводжує мене. — Все це можуть побачити відвідувачі. Згідно з регламентом парламенту екскурсанти відвідують його тричі на тиждень після подання попередньої заявки. Це групи студентів і школярів, організовані групи закордонних туристів чи гостей столиці з провінційних міст. Звідси й починається знайомство з історією парламенту та парламентаризму, з роботою нинішнього депутатського корпусу. 
У 2014 році тут було відкрито кілька знакових для Болгарії виставок, назви яких говорять самі за себе. У квітні того року першою була «Конституції Болгарії — 1879, 1947, 1971 і 1991 років», у липні — «Відкритий парламент», присвячена важливим моментам роботи Народних зборів 42-го скликання. А в грудні тут гостювала експозиція парламенту Норвегії, присвячена 200-річчю прийняття найстарішої і дотепер чинної конституції цієї країни. Відтоді в Народних зборів Болгарії з’явилася ще одна гарна традиція — у дні відкритих дверей, які проводяться раз-два на рік, виставляти тут тексти різних Основних Законів і розповідати про те, як вони ухвалювалися, коли і які поправки вносилися до них і з чим це було пов’язано або чим викликано. Наприклад, 10 лютого цього року в день відкритих дверей, який проводився з нагоди 139-ї річниці Установчих зборів, усі відвідувачі змогли побачити оригінали Тирновської конституції, прийнятої після визволення Болгарії від османського ярма 16 квітня 1879 року, а також так званої «Срібної конституції». Так називають документ, до якого було внесено поправки в липні 1911 року, а потім він був поміщений у ковану срібну оправу з позолотою. Тоді цей цінний оригінал конституції та історичну виставку «Основи болгарського парламентаризму» змогли подивитися майже 4000 осіб.
А в день відкритих дверей, який проводився і в липні цього року, до парламенту прийшло вже 5000 тисяч відвідувачів. Усіх бажаючих побачити зал засідань і посидіти на робочому місці відомих депутатів цікавили й історичні документи. Перших відвідувачів зустріла голова Народних зборів Цвета Караянчева, яка спочатку підвела їх до стенда з конституцією країни, прийнятою в 1991 році, та іншими документами, наданими державним архівом, які свідчать про той нелегкий для країни перехідний період. Своїми спогадами про те, як розроблялася і ухвалювалася Конституція посткомуністичної Болгарії, поділилися діючі депутати Денчо Бояджиєв і Георгі Марков, які входили до депутатського корпусу Народних зборів 7-го скликання. Перший з них навіть підписував цей важливий документ, тому їхні спогади дуже важливі для молодих людей.
Утім, виставки в парламенті проводяться не тільки тут. Кілька років тому на місці читальні парламентської бібліотеки відкрили Клуб народних представників. Це — дуже широкий хол з м’якими меблями, зручними столами. Тут депутати зустрічаються із громадянами, дають інтерв’ю журналістам, а віднедавна почали використовувати цей простір і для виставок робіт болгарських та закордонних художників, фотографів.
Після того, як головою парламенту було обрано Ц. Караянчеву, кількість експозицій у Народних зборах зросла в рази. Із властивим їй ентузіазмом вона не тільки підказує теми для експозицій, а й сама домовляється з авторами робіт. Мене здивував величезний список виставок, які відбулися у Народних зборах тільки в першому півріччі 2018-го. В січні було проведено фотовиставку «Дух Сурви», присвячену міжнародному фестивалю маскарадних ігор і ряжених, проведеному в місті Перник; лютий — документальна виставка про життя, ідеї і справи національного героя Васила Левскі, складена з експозицій регіонального історичного музею в місті Ловеч; документальна виставка «Епопея незабутніх болгарських ополченців»; виставка документів про історію болгарського парламентаризму до Дня відкритих дверей; березень — документальна виставка, присвячена 135-річчю Варненської міської бібліотеки та 125-річчю від дня народження болгарського письменника історика, театрального критика, перекладача, краєзнавця та бібліографа Добрина Василева; виставка робіт сучасного болгарського карикатуриста Бориса Дімовскі; квітень — фотодокументальна виставка «Казанлик – колиска болгарського літакобудування»; виставка «Свідки про концтабір у Белене», до 69-річчя створення комуністичним режимом болгарського ГУЛАГу; документальна виставка, присвячена 150-річчю від дня оголошення Трояна містом; травень — художня фотовиставка в особах, ритуалах і церемоніях «Тисячі облич — одна армія», присвячена Дню хоробрості й Болгарської армії; червень — документальна виставка, присвячена болгарському поету й революціонеру Христо Ботеву; виставка робіт художника з Бургаса «Море! Найважливіша подія літа».
З такою самою інтенсивністю і географічним масштабом організовували експозиції в другому півріччі. Тільки в листопаді голова парламенту відкрила виставку картин сучасного бургаського художника Живко Іванова, з якими можна ознайомитися дотепер. До сторіччя закінчення Першої світової війни в кулуарах було виставлено цікаві фотодокументи під загальною назвою «Інше обличчя наших воїнів». Напередодні Дня міжнародної толерантності, який відзначався 18 листопада, з ініціативи заступника голови Народних зборів Веселина Марешкі відкрито благодійну виставку робіт художника-початківця паралімпійця Каліна Асенова. Експозиція нараховує 20 пейзажів. Картини, які сподобалися, можуть придбати депутати й гості парламенту. Виручені кошти підуть на придбання для мужнього спортсмена нового інвалідного візка й необхідних для творчості матеріалів. Перший внесок у його скарбничку зробив заступник голови парламенту, який поділяє думку, що Народні збори мають займатися не тільки законодавчою діяльністю, а й добродійністю, питаннями морального та естетичного виховання, заохочувати вивчення історії країни й болгарського парламентаризму, знайомити депутатів і відвідувачів із кращими картинами болгарських художників, зразками творчості народних майстрів, які продовжують справу гончарів,  килимарів, вишивальниць і представників інших ремесел. 
Цій справі й служать численні експозиції у Народних зборах Болгарії.

Олександр БІЛИК.
Фото з сайту Народних зборів Болгарії.