Уже з 1 січня 2019 року в Україні обіцяють розпочати запроваджувати надання пільг і субсидій у грошовій формі. Міністерство соціальної політики України фіналізувало проект відповідної постанови та найближчим часом має намір винести його на розгляд засідання Кабінету Міністрів України. Про це повідомляє урядовий портал teplo. gov. ua.
«У проекті Державного бюджету на 2019 рік уряд заклав достатньо коштів — 55 мільярдів гривень — для того, щоб українці вже з січня отримували «живі» гроші для оплати комунальних послуг. А все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишалося в сім’ї», — вказується у повідомленні.

Реформа у три кроки

На порталі пояснюється, що сьогодні безповоротну допомогу держави на оплату послуг ЖКГ — субсидія і пільга — фактично одержують надавачі комунальних послуг. За результатами опалювального сезону субсидіантам, які заощаджують на електроенергії, держава виплачує готівкою лише еквівалент зекономлених 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовувався для опалення, або 100 кубів газу. Таку премію за енергоефективність цьогоріч отримали понад 1,2 мільйона домогосподарств.
Проте уже з січня вся сума допомоги від уряду для нових одержувачів субсидії надходитиме безпосередньо на рахунок субсидіанта в державному банку. Рахунок матиме спеціальний режим використання. Тобто кошти першочергово спрямовуватимуться на оплату послуг за спожиті газ, тепло, електроенергію й воду.
Якщо сім’я заощаджувала, за результатами опалювального сезону залишок коштів на рахунку вона зможе використати на свій розсуд. Сума зекономлених грошей залежить винятково від родини. Найбільшою, як передбачають урядовці, вона може бути в енергоефективних оселях, у тих, хто має добре утеплений будинок, лічильники та енергоощадний котел.
Оскільки в Україні субсидію отримує майже половина сімей, одномоментно монетизувати допомогу для кожного буде складно, тому вирішено провести її у три етапи.
З 1 січня 2019 року «живі кошти» на банківський рахунок надходитимуть тим, хто вперше звертається по допомогу. Тобто всі ті, хто подаватиме документи на субсидію у січні, вже отримуватимуть гроші на оплату «комуналки» на свій банківський рахунок.
З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період. Це приблизно три мільйони домогосподарств.
З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто одержує житлову субсидію чи пільгу, отримуватиме їх готівкою.
При цьому чиновники нагадують, що правила надання житлових субсидій не змінюються. Розмір допомоги й надалі залежатиме лише від двох чинників — розміру витрат на «комуналку» та від доходів громадян. Змінюється лише алгоритм її виплати.
Де інформаційна 
кампанія?
Такі кардинальні зміни у роботі із соціально вразливим населенням, що відбудуться уже мало не за місяць, звичайно, викликають додаткові запитання. «Голос України» звернувся до Міністерства соціальної політики з проханням роз’яснити деталі нововведень. Нас цікавило, чи потрібно тим, хто користується пільгами, сьогодні додатково звертатися до органів соціального забезпечення? Також ми запитували, як на практиці працюватиме відшкодування: люди муситимуть самі перераховувати гроші зі свого рахунку на рахунку відповідних компаній чи перерахування здійснюватимуться автоматично? Та й узагалі — чи буде проведено додаткову роз’яснювальну кампанію з використанням, приміром, соціальної реклами? Крім того, просили уточнити, чи розроблено додаткові механізми захисту тих, хто отримує субсидії, через можливі затримки в платежах?
На жаль, замість відповіді газеті письмово надали ту інформацію, яка нині вже є загальнодоступною. «Перший етап (монетизації пільг. — Ред.) має розпочатися 1 січня 2019 року і поширюватиметься на тих громадян, які будуть звертатися за субсидією з новим пакетом документів. На другому етапі до монетизації повинні бути залучені громадяни, яким буде призначено субсидію на неопалювальний період 2019 року. На третьому етапі очікується повний перехід на надання субсидій у грошовій формі. Крім того, членами робочої групи узгоджено необхідність забезпечення цільового використання бюджетних коштів, що спрямовуватимуться отримувачам субсидій у грошовій формі», — повідомили «Голосу України» замість відповіді на запитання.

Головне, щоб на виплати вистачило грошей

Як парламентське видання ми поцікавилися позицією секретаря Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Наталії Веселової. З’ясувалося, що механізм нововведень профільному комітету (за місяць до планованого впровадження) ще не представлено.
«Цей механізм в остаточному вигляді на комітеті ми ще не бачили. Тому мені складно висловити свою думку саме з цього приводу, але я підтримую ідею, що монетизація пільг та субсидій — це необхідність», — заявила Н. Веселова.
Утім, вона додала, що треба зважати на те, «у якому вигляді це буде реалізовано». «Коли відбувається монетизація пільг, то обсяг коштів, що виділяються на ці цілі, збільшується. Тому варто визначитися, чи буде їх у бюджеті достатньо. З другого боку, це мотивує громадян більш відповідально ставитися до використання тих послуг, які надають комунальні підприємства та держава. Тобто економити ресурси», — вважає парламентарій. За її словами, якщо в людини з’явилися заощаджені кошти, то можливо, краще її мотивувати використати їх на енергозбереження.
Тож можна підсумувати, що загалом дуже потрібна реформа з монетизації пільг може захопити зненацька найбільш вразливі верстви населення, які ними користуються. Зокрема, літніх людей, які живуть у віддалених селах. Адже інформації про нововведення бракує не лише їм, а й, як бачимо, навіть експертам у цій галузі. Інша загроза — фінансова дисципліна держави. Минулого опалювального сезону ОСББ били на сполох через те, що їм невчасно відшкодовували субсидії. Чи може це повторитися із субсидіантами й пільговиками — питання риторичне. Утім, не варто забувати й про позитивний бік реформи. Зекономлені гроші можна буде використати на користь власному господарству, що є дуже привабливим бонусом, який до того ж зробить усю цю сферу прозорішою.