У конференц-залі відпочинкового комплексу «Nester-House», що в селі Світязь Шацького району, відбувся семінар у рамках проекту «Екосистемна адаптація та регіональний сталий розвиток шляхом розширення можливостей біосферних резерватів України».

На знімку: перлина Волині — озеро Світязь восени сильно обміліло.

У заході взяли участь німецькі партнери проекту з Фонду Міхаеля Зуккова та Центру економіки Університету сталого розвитку міста Еберсвальде, співробітники Шацького національного природного парку та гідрометеорологічної станції «Світязь», керівники місцевих органів влади, викладачі Шацького лісового коледжу імені В. В. Сулька та представники громадськості. Учасники семінару обговорили питання про гідрологічну ситуацію на озері Світязь, стан Шацького полігона твердих побутових відходів, функціонування екосистем та їхню адаптацію в умовах змін клімату, зокрема глобального потепління.
«Гідрологічна ситуація на озері Світязь викликає серйозну стурбованість, — зауважив у своєму виступі провідний науковий співробітник Шацького НПП Петро Юрчук. — В осінню пору воно дуже обміліло, вода на декілька метрів відійшла від берега — це породжує велику тривогу за долю водойми в жителів району та всіх, хто любить тут відпочивати. Піщані коси, які нині можна спостерігати на озері Світязь, з’являються тепер майже щороку. Це спричинене підвищенням температури повітря, зсувом сезонів і відсутністю опадів. Утім, на озерах Люцимер, Кримне, Острів’янське і Пулемецьке зменшення водного плеса не зафіксовано, оскільки там функціонують регулюючі споруди. Про необхідність будівництва такої водопереливної споруди або шлюза-регулятора на Світязі неодноразово говорилося, проте до реалізації справа так і не дійшла».
Нагадаємо: майже всі Шацькі озера з’єднані між собою каналами. Зокрема Світязь сполучений каналом з озером Луки-Перемут. Вода безконтрольно стікає ним зі Світязя протягом року.
Начальник гідрометеорологічної станції «Світязь» Руслана Вільнер наголосила: станція щороку фіксує підвищення середньої температури повітря, що теж має вплив на рівень води в озерах.
Порушувалися також питання про вплив Хотиславського кар’єра, що розробляється в сусідній Білорусі неподалік Шацьких озер, на рівень води в Світязі, про шкоду, якої завдають меліорація, буріння свердловин поблизу водойм. Ішлося, зокрема, про закладання на території національного парку великих плантацій із вирощування лохини, які потребують багато води для поливу, для чого їх власники створюють великі водойми.
Зважаючи на ситуацію, яка складається в регіоні, учасники семінару закликають обласну владу дослухатися до думки експертів і розпочати роботу в напрямі адаптації заповідної території Шацького національного природного парку до діяльності в умовах зміни клімату та зменшення вразливості екосистеми.

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото автора.

Волинська область.