Тарас Андрусяк, кандидат юридичних наук, доцент кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету імені Івана Франка, запустив на своїй сторінці у Фейсбуці науково-пізнавальний проект з відновлення знищеної та деформованої радянською системою національної пам’яті.

На знімку: доцент Львівського національного університету імені Івана Франка Тарас Андрусяк.

Щодня відомий науковець, автор понад 200 праць друкує повідомлення про українських вчених, які, об’єднавшись у Науковому товаристві імені Т. Шевченка (НТШ), творили та розвивали українську науку.
Спонукало до цього те, що, попри беззаперечну цінність, важливість та актуальність їхнього наукового доробку для успішного та динамічного розвитку сучасного українського суспільства, ці імена, за дуже малим винятком, й досі невідомі та не згадуються в науці та освіті сучасної України, яка монополізована радянськими вченими та перетворилася для них на місце пожиттєвого працевлаштування, вважає Тарас Андрусяк.
Науковець поспілкувався з «Голосом України». Він розповів:
— Оскільки в Україні немає масових та популярних наукових видань, а ті, що залишилися, стали місцем платної публікацій матеріалів, необхідних для захисту кандидатської чи докторської дисертації, довелося вдатися до соціальної мережі.
Протягом року щодня в новому дописі згадується український вчений — дійсний член НТШ. Це представники всіх галузей і напрямів науки: від фізики, хімії, біології до політичної науки та юриспруденції.
— Хто ваш читач?
— Дописи, які я виставляю в соціальній мережі, доступні для всіх. Маю 1700 фейсбучних друзів в Україні і загалом по світу. Серед них — багато вчених та викладачі вишів, вони часто читають мої дописи, а потім розповідають про того чи іншого науковця своїм учням та студентам.
— На вашу думку, яке майбутнє у цього науково-пізнавального проекту?
— Жодної іншої мети, крім згадки про всіх українських вчених, частину з яких вбив та прагнув витерти з національної пам’яті радянський тоталітарний режим, перед собою не ставив.

Богдан КУШНІР.
Фото надано автором.