Територією Вінницької області проходить 32 кілометри кордону з невизнаною Придністровською Молдовською Республікою (ПМР), де дислокується армія Російської Федерації. Майже на всій протяжності рубежу споруджено широкий і глибокий протитанковий рів. Прокладати його розпочали після початку бойових дій на Донбасі. Захисна споруда розташована на території двох районів — Піщанського й Ямпільського, де несуть службу вартові Могилів-Подільського прикордонного загону. До речі, восени цього року у Піщанському районі створено новий відділ прикордонної служби «Грабарівка».

— Ми живемо у час великих викликів, тому зміцнюємо систему територіальної оборони, особливе місце в якій відведено Могилів-Подільському прикордонному загону, — зазначив тоді на відкритті прикордонного пункту голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.
Прикордонники забезпечені необхідною технікою, зброєю, для них зведено приміщення для проживання, будівлі для техніки та інших потреб. Ініціатива з відкриття нового підрозділу належить обласній владі. Фінансували роботи за кошти, закладені в обласному бюджеті на заходи з обласної програми територіальної оборони.
Чому протитанковий рів на кордоні з ПМР не докопали на відстані двох кілометрів? Місцевість завадила роботі техніки. Надто крутий схил, на якому можна побачити камені різної величини. Таку ділянку автор публікації особисто бачив на пункті пропуску «Болган», що у Піщанському районі, під час спілкування з захисниками кордону. «Навіть місцевість допомагає, — казали прикордонники. — Техніка може перекинутися у такому місці». Крім захисного рову, вартові показали ще низку укриттів, невидимих зовні. Нині на цій ділянці кордону ситуація не змінилася. Провокації бувають. Про одну з них вартові дізналися від декого з місцевих мешканців, які відвідують родичів у ПМР. Так, на початку бойових дій на Донбасі, у райцентрі Кам’янка хтось розклеїв на стовпах повідомлення про те, що на ділянці кордону з Україною зосереджено танки. Цю новину активно обговорювали на місцевому ринку, у транспорті.
У Вінниці голова ОДА Валерій Коровій провів засідання Ради оборони. Відбувалося воно у закритій формі. Нагадаємо, в обласному центрі дислокується штаб Повітряних сил, у місті і на території краю знаходиться декілька військових підрозділів. Крім прикордонників, Нацгвардії та Збройних Сил. У середу провели перевірку систем оповіщення населення, про що завчасно попередили мешканців через ЗМІ.
— Здійснюємо комплекс заходів, що стосується насамперед координації роботи силових структур і відомств на території області, зокрема, у питаннях територіальної оборони, — цитує керівника регіону сайт ОДА. — Почали уточнення мобілізаційного резерву, оповіщення резервістів першої черги.

Вінницька область.