За жовтень 2018 року ПАТ «Укрнафта» сплатило до державного та місцевих бюджетів різних рівнів 779,3 млн гривень рентної плати за користування надрами. З них 39 млн гривень надійшли до місцевих бюджетів різних рівнів відповідно до закріпленого в законодавстві механізму розподілу рентної плати за видобуток нафти, газу та конденсату.
Від початку року рентна плата компанії до бюджетів усіх рівнів становила 6,5 млрд гривень, з яких 324,1 млн надійшли до місцевих скарбниць.
Найбільше рентних надходжень отримали мешканці трьох областей: Сумської, Івано-Франківської та Полтавської.
Нагадаємо, принцип розподілу рентної плати за видобуток нафти та газу передбачає перерахування 95 відсотків рентних платежів до загального фонду державного бюджету, а 5 — до місцевих бюджетів. При цьому 2 відсотки доходів від ренти спрямовуються в районні бюджети, а 3 — до бюджетів міст обласного значення та бюджетів об’єднаних територіальних громад за місцем видобутку природних ресурсів. Отже, механізм розподілу ренти дає можливість громадам отримати частину доходів від видобутку нафти та газу.
Рента компанії за 10 місяців перевищила відповідний прогнозований показник на 2018 рік. Тож, «Укрнафта» передивилася прогноз і за останніми оцінками сплатить цього року майже 7,2 млрд гривень ренти, з яких до бюджетів областей, районів та громад в цілому надійде майже 360 млн гривень доходів.

5% рентних платежів, які надійшли до бюджетів областей, районів та місцевих громад, млн грн

ДОВІДКОВО

ПАТ «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. Частка товариства у загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом у першому півріччі 2018 року становила 64,8 відсотка, частка у загальному видобутку газу — 5,1 відсотка. На балансі підприємства перебуває 30 бурових установок, 1926 нафтових і 168 газових свердловин. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50%+1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».