Головною темою учорашнього засідання уряду було питання соціального захисту осіб з інвалідністю та забезпечення їм безбар’єрного доступу до всіх об’єктів та послуг. Міністр соціальної політики Андрій Рева зазначив, що саме ставлення до осіб з інвалідністю визначає рівень цивілізованості країни, тож сьогодні для забезпечення доступності соціальних послуг уже затверджено 21 новий державний стандарт.
Крім того, реформа децентралізації дала змогу розпочати створення в об’єднаних територіальних громадах кабінетів раннього втручання, які надають медичну, соціальну та педагогічну допомогу дітям до 4 років з порушенням розвитку чи з ризиком виникнення таких порушень. Також у низці ОТГ уже започатковано надання послуги з перевезення інвалідів на візках.
«Минулого року уряду вперше вдалося повністю забезпечити осіб з інвалідністю засобами з реабілітації та ліквідувати чергу, для чого в бюджеті було передбачено 1,7 мільярда гривень. Цього року ми перейшли на нову систему забезпечення: замість централізованого фінансування підприємств—виробників цих виробів — до оплати місцевими органами соцзахисту фактично наданого засобу реабілітації, який людина сама обере», — повідомив міністр та додав, що 99 відсотків передбачених у цьому році коштів, а це 1,148 мільярда гривень, уже перебуває в регіонах.
На тому, що проблеми лю-дей з інвалідністю потрібно розв’язувати спільно з місцевою владою та ОТГ, наголосив і прем’єр Володимир Гройсман. «Нові будинки, дороги, магазини та школи будуються в громадах. Тому важливо, щоб людина, яка будує житло, побудувала нормальний з’їзд, щоб коли будують аптеку, лікарню, магазин, то там був похилий пандус, на який неважко заїхати. Щоб дитинка, яка може навчатися в інклюзивному освітньому закладі, змогла вільно до нього приїхати, відвідати учбовий клас, санвузол, їдальню. От у чому завдання, і я постійно наголошуватиму на такому розумінні проблеми», — сказав він.
Водночас В. Гройсман висловився за скасування деяких безглуздих вимог, зокрема щодо підтвердження інвалідності. «Хто це придумав, що людина, яка втратила кінцівку, періодично має проходити медичний огляд, щоб підтвердити, що в неї немає кінцівки? Це ж знущання над людьми! Негайно треба змінювати ці нелюдські норми», — заявив глава уряду.
Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко зазначив, що нові державні будівельні норми вже передбачають обов’язковість забезпечення безбар’єрного доступу до всіх об’єктів. «80 відсотків із 3 мільйонів осіб з інвалідністю можуть бути залучені до активного суспільного життя, тому забезпечення безбар’єрності — це важливе завдання держави», — сказав він і додав, що нові державні будівельні норми враховують усі групи осіб з інвалідністю.
Міністр освіти Лілія Гриневич нагадала, що раніше дітей з інвалідністю, які мали йти до школи, майже завжди направляли до спеціалізованого інтернату. А тепер уже створено 77 інклюзивно-ресурсних центрів, які визначають індивідуальну програму розвитку таких дітей та направляють їх до інклюзивного класу, щоб вони могли залишатися в родині та соціалізуватися. «Зараз за інклюзивною програмою навчаються майже 12 тисяч дітей, тож тільки за один навчальний рік їхня кількість зросла на 61 відсоток», — повідомила міністр.
«Потрібно вирвати всіх осіб з інвалідністю із чотирьох стін у нормальне життя. І це теж можна назвати реформою — реформою свідомості, підходів, розуміння», — сказав В. Гройсман та висловив жаль, що таких підходів не було започатковано 20 чи 10 років тому.