Чому офіцери Повітряних сил України, учасники військово-патріотичного клубу (ВПК) «СВІЙ», опинилися під «ковпаком» у Військової прокуратури Вінницького гарнізону?

Порушення під час придбання військової техніки учасниками ВПК «СВІЙ» вбачає Військова прокуратура Вінницького гарнізону. Кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 289 Кримінального кодексу України («Незаконне заволодіння транспортним засобом»). Датовано 12 березня 2018 року. Досудове розслідування доручали провести слідчому управлінню Національної поліції у Вінницькій області.
— Розслідування завершено, фактів порушення не виявлено, але техніку не повертають, — розповів «Голосу України» керівник клубу полковник Василь Касьян. — Не знаємо, що з нею, в якому вона стані. Постанови про накладення арешту, протоколу про арешт не пред’являли. Не було зроблено опис транспортних засобів. На підставі яких документів утримують цю власність? Чому стільки часу не можемо повернути її?
Чим викликана така ситуація? Офіцери звернулися до корпункту газети «Голос України» з проханням допомогти з’ясувати причини. «Ваша газета широко розповідала про один із заходів клубу «СВІЙ», матеріал друкувався у «Голосі України» за 14.06.2017 року, — каже Володимир Лавренюк, який деякий час очолював правління ГО. — Як так сталося, що ми були свої, а тепер стали чужі?».

Тренували бійців батальйону тероборони

У громадську організацію — військово-патріотичний клуб — офіцери об’єдналися ще до початку бойових дій на Донбасі. Одні з них продовжують службу, інші вже у запасі. Назву «СВІЙ» дали неспроста. Це слово для військових символізує надійність, відданість, відчуття ліктя, але найперше — патріотизм. Саме такі якості офіцери виховували з часу створення організації у підростаючого покоління. Коли почалася антитерористична операція на сході країни, допомагали в підготовці бійців батальйону територіальної оборони, створеного в області. Разом із ними їздили на полігон. Ділилися знаннями, набутими у військових навчальних закладах. Хто пройшов Афганістан, давав свої поради.
— Усе це ми робили добровільно, ніхто не зобов’язував, — продовжує полковник Касьян.
Учасники клубу налагодили роботу з волонтерами. Найчастіше спілкувалися з Діаною Мороз. Спільно організовували заходи. Найбільш масовим став для вихованців шкіл-інтернатів та дитячих будинків. Провели його на базі колишнього військового містечка у селі Пултівці, неподалік обласного центру. Навіть діти на візках взяли в ньому участь. Запросили представників командування Повітряних сил, прибув заступник командувача полковник Олег Кудренко.
Як стверджують співрозмовники, майном і технікою їхньої організації користувалися під час тренувань воїни одного з діючих підрозділів Повітряних сил. Про це було відомо командуванню. За сприяння військовим «СВІЙ» отримував подяки від командира підрозділу. У розпорядженні ГО є військова техніка — дві БРДМ (бойові розвідувально-дозорні машини), автомобілі «ЛуАЗ-967», «УАЗ-452» та «УАЗ-31512», мотоцикл МВ-650, а також частина іншого майна. Вік техніки 30—40 років. До речі, мотоцикл купували в фізичної особи, а не у військових. Члени клубу придбали техніку в особисту власність. Дотримано всі процедури законності придбання і володіння транспортними засобами. Підтверджують це документами, зокрема, реєстрації техніки. Саме ця техніка стала каменем спотикання у їхніх відносинах з Військовою прокуратурою.

Доки служив, претензій не було

Одну БРДМ «СВІЙ» передав Вінницькому національному технічному університету в Інститут машинобудування. Під час занять студенти знайомляться з військовою машиною. Зроблено це офіційно на підставі договору з ректором вишу. Інша техніка перебуває на території колишнього військового містечка в селі Пултівці. До речі, саме там «СВІЙ» проводив більшість своїх заходів. У містечку, де раніше дислокувалася військова частина, є тир, полоса перешкод, інші умови, необхідні для занять. Нинішній керівник клубу полковник Касьян до звільнення зі служби очолював квартирно-експлуатаційний відділ (КЕВ) Вінницького гарнізону. Каже, поки служив, ні в кого не виникало претензій до техніки. Ще раз нагадує: майно постійно використовували військові під час навчань. Жодної копійки за це організація не брала.
Проблеми почалися після того, як полковник звільнився з посади.
У січні нинішнього року власники майна звернулися з листом до нового начальника КЕВ з проханням надати дозвіл забрати його і перевезти в інше місце зберігання. Мали намір й надалі надавати у тимчасове користування військовим підрозділом Повітряних сил. За словами співрозмовника, про це їх просив командир підрозділу. Отримали відмову.
— Нам письмово повідомили, що дві будівлі, де зберігається техніка та інше майно, опломбовано Військовою прокуратурою. Відповідь датовано 21 лютого нинішнього року. Кримінальне провадження відкрито тільки 12 березня 2018-го.
— Поверніть нашу власність! — уже двічі звертався з такими листами до військового прокурора учасник клубу Володимир Лавренюк.
Один лист датовано 27 липня, другий — 26 вересня нинішнього року. «У липні слідчий повідомив нам, що всі дії досудового розслідування завершено, — йдеться в одному з листів. — Прошу дати розпорядження підлеглим розпломбувати будівлі та повернути майно власникам».
У листі від 26 вересня Володимир Лавренюк звертає увагу прокурора на слова одного зі слідчих прокуратури. Той повідомив, що мають дослідити ще факт ціноутворення. «Питання ціноутворення жодного разу не виникало за весь період розслідування, і воно взагалі не стосується мене, — пише автор листа. — Ціноутворенням я не займався, виконав усі дії, які вимагав колишній власник техніки та майна, отримав на нього державні документи…».

Вінницька область.

СЛІДСТВО ЩЕ МАЄ З’ЯСУВАТИ...

Що каже прокурор
На журналістський запит, надісланий автором публікації електронною поштою ще 8 жовтня 2018 року, Військова прокуратура Вінницького гарнізону не надала відповіді. В телефонній розмові очільник прокуратури Володимир Клепіковський пообіцяв з’ясувати причину недбалого ставлення підлеглих до запитів. Ситуацію з технікою, що належить учасникам військово-патріотичного клубу «СВІЙ», прокоментував так:
— Слідство ще має з’ясувати, як відбувалася оцінка військового майна, бо придбано воно за незначні суми. По-друге, техніка і майно не клубу, а окремих фізичних осіб. По-третє, зберігали їх на території колишнього військового містечка без оформлення будь-яких документів.