Мистецький проект просто неба «Меридіан «Щедрик» створено на батьківщині Миколи Леонтовича, в місті Тульчині. Його реалізувала міська об’єднана територіальна громада (ОТГ) спільно з Українським культурним фондом, державною інституцією, що опікується розвитком культури і мистецтва, зокрема малих міст держави.

Проект Тульчинської ОТГ став одним із переможців грантової програми названого фонду. Основу становлять інсталяції музичних інструментів, розташованих на алеї (на знімку), що веде до пам’ятки архітектури ХVII століття — палацу Потоцьких.

На будинках, розташованих уздовж алеї, майстри пензля Олександр Марченко, Сергій Ткачук та творчий куратор проекту Олександр Никитюк виконали художні розписи загальною площею майже 200 квадратних метрів. Мурали до невпізнанності змінили, зокрема, сіру будівлю коледжу ветеринарної медицини.
Великих розмірів акордеон, саксофон, контрабас, гітара, рояль — інсталяції названих музичних інструментів створювали за спеціальними ескізами. «Усе це — ручна робота, кожен інструмент виготовлено в єдиному екземплярі, — уточнила виконавчий директор проекту Ірина Матковська. — До того ж усі вони підсвічуються в темну пору і справляють особливе враження».
Контрабас і гітара мають справжні струни. Охочі торкаються їх. Найчастіше це роблять студенти місцевого коледжу культури і мистецтв, які опановують гру на таких інструментах. Ще більше вражає «співоча» лавка Леонтовича. Інсталяція виготовлена з граніту. На ній є кнопка. Після її натискання починають звучати відомі мелодії Леонтовича, найперше, звичайно, «Щедрик».
— Тут «Щедрик» відлунює в серці кожного, — образно висловився голова Тульчинської ОТГ Валерій Весняний. — Наш новий проект став ще однією родзинкою міста. Прагнемо зробити Тульчин своєрідною столицею «Щедрика». На арці при в’їзді до міста встановили напис «Тульчин — столиця «Щедрика», який особливо яскраво видно в темну пору, коли літери підсвічуються.
Новий проект є доповненням до вже реалізованої просторової композиції «Арт-квартал Леонтовича». Одним з її елементів є скрипковий ключ з переплетеними нотами-дзвіночками. Упродовж дня вони три рази озиваються мелодією відомої щедрівки. Будинки у кварталі розписано зображеннями найбільш відомих театрів світу, а також низкою інших сюжетів, зокрема є портрет відомого земляка вінничан Миколи Леонтовича, який частину свого життя працював у Тульчині. На 11 січня 2019 року на території створеного креативного простору заплановано проведення фестивалю щедрівок та фаєр-шоу у виконанні знаного театру з Харкова EAST FIRE show.

Вінницька область.

Фото зі сторінки «Арт-квартал Леонтовича» у Фейсбуці.