Створена 1918 року Українська академія наук є «найціннішим інтелектуальним спадком великої доби», зазначив Президент України Петро Порошенко під час ювілейної сесії Загальних зборів НАНУ. Урочистості з нагоди сторіччя закладу відбулися в Національній опері України.

Президент України Петро Порошенко, Президент Національної академії наук України Борис Патон і перший віце-президент НАНУ Антон Наумовець (справа наліво) під час урочистостей з нагоди 100-річчя НАН України.

Фото з сайту Урядового порталу.

Вітаючи провідну наукову організацію країни з ювілеєм, Петро Порошенко відзначив її роль у державотворчих процесах. «Українська академія завжди була національною у найвищому розумінні цього слова», — нагадав глава держави і на доказ зацитував її засновника і першого очільника Володимира Вернадського. Вчений зі світовим ім’ям вбачав роль академії у тому, аби «допомагати зростові української національної свідомості та культури».
Про цю високу місію наші дослідники пам’ятали завжди. «У лавах дисидентського і правозахисного руху, у складі парламенту, який прийняв Акт проголошення незалежності України, ми бачимо сотні патріотів, які вийшли зі стін Академії наук», — нагадав Петро Порошенко.
Нині науковці мають не менш масштабні і важливі завдання, пов’язані з відновленням історичної пам’яті народу, з реформуванням економіки, зі зміцненням обороноздатності країни, що переживає військову агресію, та реалізацією її зовнішньополітичного курсу на інтеграцію в ЄС і НАТО.
«Реалізація Угоди про асоціацію, використання усіх переваг зони вільної торгівлі неможливі без наукового пошуку і впровадження його результатів», — вважає Петро Порошенко.
Як Верховний головнокомандувач він відзначив вагому роль Національної академії наук у модернізації наявного озброєння і створенні нових його зразків. Зокрема, вченими було створено радіолокаційну станцію Х-діапазону, наземний комплекс далекої оптико-цифрової розвідки, системи виявлення безпілотних літальних апаратів та пересування особового складу і техніки ворога. Розроблено нову прозору та кераміко-композиційну броню для додаткового захисту військової техніки і технології зміцнення стволів артилерійського озброєння, вдосконалено систему захисту інформації, створено нові методи криптографічного аналізу. За словами Президента, вчені запропонували «вітчизняні біоматеріали для відновлення кісткової тканини, програмно-апаратні комплекси для визначення глибини шокового стану в польових умовах, сучасну технологію кріоконсервування клітин крові».
«За роки свого існування Національна академія наук перетворилася на один із найпотужніших наукових центрів Європи, — вважає Президент. — Результати її наукового пошуку визнані і прославили Україну в усьому світі».
Петро Порошенко відзначив особистий внесок у світову та вітчизняну науку Президента НАНУ Бориса Патона, який очолює академію з 1962 року, — під час урочистостей легендарному вченому було вручено орден князя Ярослава Мудрого II ступеня.
Цього дня науковці приймали вітання і від глави уряду Володимира Гройсмана. «Нам потрібно сьогодні по-новому подивитися на розвиток науки і на підходи до державної підтримки науки», — наголосив він. Цьому сприятимуть Національна рада з питань розвитку науки і технологій та Національний фонд досліджень, який запрацює наступного року.
Привітання науковцям з нагоди подвійного ювілею — сторіччя академії та її очільника Бориса Патона — від імені Голови Верховної Ради України Андрія Парубія зачитав перший заступник голови парламентського Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський.
«За цей час академія пройшла складний і надзвичайний шлях, сформувавши вітчизняні наукові школи світового рівня з різних галузей науки, — наголосив Андрій Парубій. — Це той фундамент академічної науки України, на якому грунтується економіка й культура, сила і міць нашої держави». Глава парламенту відзначив здобутки академії в галузі фундаментальних і прикладних досліджень, наголосив на важливості наукового прогнозування й супроводу суспільних перетворень і додав, що НАНУ бере «активну участь у реформуванні всіх сфер суспільного життя».
За вагомий внесок у розроблення наукових основ технологічного, соціально-економічного і культурного розвитку країни, організацію і здійснення фундаментальних і прикладних досліджень та з нагоди 100-річчя колектив Національної академії наук України нагороджено Грамотою Верховної Ради України.