Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз на засіданні Комітету Верховної Ради з питань ветеранів та осіб з інвалідністю презентувала напрями та проектну діяльність очолюваного нею новоствореного відомства.
«Хочу подякувати вашому комітету від ветеранських організацій, з якими я вже мала можливість спілкуватися. Вони всі з розумінням поставилися до вашого наполягання щодо утворення виконавчої гілки влади — міністерства, яке має захищати і лобіювати інтереси всіх ветеранів. Тож сподіваюся й надалі на підтримку і співпрацю», — зауважила Ірина Фріз.
Міністр запевнила, що всі законодавчі ініціативи, які міністерство пропонуватиме до обговорення, вони готові здійснювати спільно з комітетом, аби ці ініціативи були ефективні й мали підтримку в сесійній залі.
Зачепивши питання утворення міністерства, І. Фріз повідомила, що вже ухвалено постанову Кабміну про створення міністерства і відповідно про запуск комісії з ліквідації Державної служби у справах ветеранів. Тому звернулася до комітету щодо здійснення нагляду за діяльністю цієї комісії, щоб не було гальмувань у цьому напрямі.
Вона повідомила також, що вже проведено зустрічі з міністерствами охорони здоров’я та соціальної політики на предмет проекту положення. Цей документ було розроблено Проектним офісом при Комітеті у справах ветеранів та людей з інвалідністю. «Нині триває його обговорення і я сподіваюся, що термін, зафіксований у постанові про утворення міністерства, буде витриманий», — підкреслила вона.
Попередні консультації відбулися також із представниками ІТ-асоціацій щодо розробки Единого державного реєстру ветеранів, який стане базою для утворення платформи е-ветеран.
Водночас народний депутат Максим Бурбак звернувся до міністра з пропозицією віднайти додаткові кошти для компенсації житла учасникам АТО — внутрішньо переміщеним особам. «Від себе і від комітету заявляю, що ми готові докласти максимум зусиль, аби ці кошти було збільшено. У 2018 році на компенсацію було передбачено 21 мільйон гривень, і завдяки уряду ця сума згодом була збільшена до 41 мільйона гривень. Однак на 2019 рік передбачено 25 мільйонів гривень. Але ця цифра може збільшитися, якщо добре пошукати кошти за тими програмами, які не виконуються», — зауважив депутат.
Він упевнений, що спільно з новим міністром це вдасться зробити. Тим паче що за цими цифрами стоять долі 49 конкретних сімей, які нарешті купили житло і тепер спокійно і повноцінно живуть та планують своє майбутнє. «У 2014-му вони вибрали Україну і пішли проти окупанта, залишивши на окупованій території все своє майно. Тепер держава повинна дати можливість цим людям відновити своє життя», — переконаний Максим Бурбак.

Вл. інф.