На Україну насувається негода, сильні снігопади та дощі. Про це заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. Під його головуванням відбулося засідання Державної комісії з питань ТЕБ та НС щодо координації дій усіх задіяних структур в умовах погіршення погоди (на знімку).

За словами посадовця, мешканці кількох областей України, вже починаючи з 12-13 грудня, відчують суттєве погіршення погодних умов. Мова йде про штормове попередження через сильні снігопади з покриттям до 15-20 сантиметрів, вітер 15-20 м/с і зливи у південних областях.

«Тому хочу, щоб ми обговорили цю ситуацію і своєчасно поінформували населення, а також скоординували всі наші зусилля щодо спільних дій не тільки на центральному рівні, але й в областях.

З 12 грудня ми очікуємо суттєве погіршення погодних умов, снігопади, сильний вітер в семи областях. Ще у шести областях очікуємо на сильні дощі. Це, насамперед, Чернігівська, Київська, Житомирська, Черкаська, Полтавська, Кіровоградська, Миколаївська області, де будуть хуртовини. У Луганській, Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій і Херсонській очікуємо на дощ з мокрим снігом», – заявив Геннадій Зубко.

Особливу увагу він звернув на регіони, де введено режим воєнного стану і де у посиленому режимі відбувається чергування і координація усіх служб.

«Наголошую на питанні водопостачання, теплозабезпечення, електропостачання і нагадую про терміни, необхідні на його оперативне відновлення у разі аварій.

Це, передусім, стосується Миколаївської та Чернігівської областей, котрі потрапляють у негоди і де запроваджено воєнний стан.

Також хотів би звернути увагу на проблеми минулого року, зокрема щодо логістики, руху транспорту, розчистки автомагістралей від снігу. Необхідно вже тепер подбати про організацію транзитних стоянок уздовж магістралей. Це стосується Київської, Чернігівської, Черкаської, Миколаївської і Одеської областей. Особливо наголошую на трасі Київ-Одеса, де за подібних ситуацій ми завжди мали ті чи інші проблеми. Це ж – щодо автодороги Е-40 на відтинку Житомир-Київ», – підкреслив Геннадій Зубко.

Підвищену увагу він закцентував на координації дій між Центром та регіональними штабами в областях.

«Нами затверджено план заходів щодо координації між регіонами і Центром. До «Укравтодору» долучається також і низка інших міністерств: Мінпалива та енергетики, ДСНС, МВС та підрозділи Національної Гвардії і ЗСУ.

Ще раз наголошую, не потрібно чекати, що рятувальники самі впораються з усіма ситуаціями. Вони мають бути підстраховані. Ми повинні попередньо провести роботу з  координації задіяних служб в областях. Голови облдержадміністрацій мають визначили конкретних заступників, котрі будуть координувати взаємодію, у тому числі з керівниками суміжних областей. Найперше – щодо прорахунку логістичних проблем.

Якщо виникне необхідність перекривати рух на магістральних дорогах, ми повинні мати вичерпну інформацію про те, де і яким чином відбуватиметься перекриття і в який спосіб уникнути заторів», – заявив посадовець.

Він зазначив, що найважливішою залишається безпека громадян. І це насамперед стосується контролю за електропостачанням у села та міста.

«Хочу звернути увагу на проблеми минулого року, пов’язані зі штормовими попередженнями, погіршенням погодних умов, коли магістральні дороги у нас приводилися в порядок швидко, а у населених пунктах розчистити проїзди та відновити подачу електрики не могли подекуди 2-3 тижні.

Ми пам’ятаємо такі проблеми у Черкасах та в інших містах, коли неможливо було оперативно відновити електропостачання міських водоканалів та систем критичної інфраструктури.

Наголошую, режим роботи життєзабезпечення та критичної інфраструктури – це пряма відповідальність органів місцевого самоврядування. Але при цьому я наполягаю, аби це питання винесли на рівень контролю регіональних штабів, щоб запобігти техногенним аваріям та уникнути надзвичайних ситуацій. Нам вже потрібно визначитися з аварійними пунктами обігріву та з мешканцями, котрим найперше може бути потрібна допомога у зв’язку з можливим відключенням систем життєзабезпечення», – підкреслив Геннадій Зубко.

Лариса ГОНЧАРЕНКО.