Українських моряків, захоплених росіянами в акваторії Чорного моря 25 листопада, у московському СІЗО відвідують наші консули й адвокати.
Російський адвокат Сергій Бадамшин, котрий захищає пораненого військовослужбовця ВМС ЗСУ Василя Сороку, після відвідування його в «Матроській тиші» 11 грудня повідомив у Фейсбуці, що його підзахисний є військовополоненим і зазнав поранення у ліве передпліччя прямим влученням снаряда в МБАК «Бердянськ». За словами адвоката, у Василя осколком перебито нерв, артерію, м’язи. Ймовірно стріляли з АК-630.
«Завдяки щасливому випадку ніхто не загинув! Вибухом їх розкидало усередині катера. Їм вдалося самотужки перебинтуватися, потім їх доправили на російські кораблі. Уже в Керчі їх прооперували в лікарні. Зараз усі одужують, хоча в умовах СІЗО складно уявити, як відбувається лікування й реабілітація. Під час допитів Сорока скористався ст. 51 Конституції, що дає право не давати свідчень проти себе. Тепер у решти моряків починаються слідчі дії, поранених поки що не чіпають. Василь попри поранення тримається добре. Увічливий і уважний. Без злості й докорів. Справжній військовий. Вважаю, що в інтересах Росії якнайшвидше відправити українських військовослужбовців на Батьківщину й повернути своїх військових додому», — написав Бадамшин.
Своєю чергою про побачення зі своїм підзахисним — капітаном 2-го рангу Денисом Гриценком — повідомив у Фейсбуці адвокат Микола Полозов. «Ніяким злочинцем Денис Гриценко себе не визнає. На черговому допиті він заявив під протокол, що є військовополоненим. Цієї позиції дотримуватимуться всі моряки», — написав Полозов.
За словами юриста, тиск на військовополоненого не чинять, «ставляться шанобливо».
«Гриценко ані секунди не сумнівався, що вся країна бореться за його волю і визволення його товаришів навіть попри тотальну ізоляцію, у якій він опинився», — зазначив адвокат. Його підзахисний повідомив, що одержав передачу від активістів і волонтерів. І всім дякує за допомогу і підтримку, особливо кримчанам...