Група житомирянок відтворила робочі вечорниці, тобто такі, на які колись збиралися, щоб разом веселіше було працювати. Ідея належить майстру народної творчості з вишивки і витинанки, голові ГО «ЛА ДА» Світлані Прохорчук. Як у давнину, учасниці посиденьок при свічках пряли, точніше вчилися прясти на автентичній дерев’яній прялці. Розкривала секрети майстерності, розповідала про матеріали для виготовлення нитки, історію прядіння, його способи Олена Пряха.

Наукові дослідження свідчать, що веретена були відомі людям на теренах сучасної України вже в VII—III століттях до н. е. А дерев’яна прялка, яку використовували під час майстер-класу, виникла у ХVI столітті. Відомі чотири способи прядіння, один із них — на веретені з опорою, часто залізною і дуже гострою. Саме об неї вколола пальця і заснула на сто років героїня відомої казки.
Дух старовини додавали вив’язані різними способами хустки. Нині забулося, що хустка виконує, зокрема, лікувальну та магічну функції. Наприклад, коли дитина замерзала, мати на кілька хвилин одягала на себе червону хустку, а потім загортала в неї малюка. А дівчата на Святки ворожили, застеливши стіл чи лаву хустиною. З історією в’язаних хусток познайомила майстриня Світлана Марчук.

Людмила ЛОБАЧОВА.
Фото автора.