Окружний адміністративний суд Києва 11 грудня поновив на посаді голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова. У березні минулого року НАБУ і САП вручили голові ДФС підозру в завданні державі шкоду у розмірі 2 млрд грн унаслідок участі в корупційних схемах. Як повідомив адвокат Насірова Олександр Лесик у коментарі УНН, його підзахисний не збирається виходити на роботу до рішення Кабміну про його поновлення.
За його словами, для того щоб усе було юридично правильно, КМУ має виконати рішення суду, який відновив його клієнта на посаді голови ДФС.
Своєю чергою представник КМ у Верховній Раді України, народний депутат Вадим Денисенко повідомив у вівторок на своїй сторінці у Фейсбуці, що уряд не отримав офіційного судового рішення. Денисенко вважає, що звільнення Насірова було законним, і тепер Кабмін подаватиме апеляцію на рішення суду про його поновлення на посаді.
«Якщо Романа Насірова справді поновили на посаді, прокурори на наступному судовому засіданні подаватимуть клопотання в рамках Кримінального процесуального кодексу щодо вжиття заходів у вигляді звільнення з посади до вироку суду», — повідомив сайту «Слідство. Інфо» голова САП Назар Холодницький. Наступне судове засідання у справі Насірова призначено на 10 січня 2019 року.
Коментувати рішення по суті зарано, тому що його немає у загальному доступі, сказав у вівторок в ефірі «Громадського» голова правління правозахисної організації Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин. При цьому, апелюючи до слів народного депутата (фракція «Самопоміч») Андрія Журжія, який був присутній на судовому процесі, Юрчишин вважає, що судді поставили під сумнів, що КМ мав право звільнити Насірова, «зокрема, посилаючись на те, що не доведено приховання його другого громадянства». Правозахисник зазначив, що поки оскаржено тільки процедуру звільнення голови ДФС, тобто прямого впливу на справу нібито немає. Він припустив, що це може непрямо вплинути на справу, яку розслідує стосовно Насірова Національне антикорупційне бюро України. Мовляв, свідки почнуть відмовлятися від своїх показань...

Вл. інф.