Механізований комплекс із сортування твердих побутових відходів (ТПВ) почав працювати у тестовому режимі в Іллінецькій міській об’єднаній територіальній громаді на Вінниччині.

На знімку: комплекс для переробки ТПВ в Іллінецькій ОТГ забезпечить роботою 20 осіб.

Його використання передбачає сортування 70 відсотків відходів. Загалом на придбання й установку сміттєсортувальної лінії витратили понад вісім мільйонів гривень. Кошти громаді надали з обласного екологічного фонду. Монтаж обладнання здійснили виробники — фахівці Барського машинобудівного заводу. Вони ж проводитимуть технічне обслуговування механізмів. Новий комплекс забезпечить роботою двадцятьох осіб.
Іллінецька ОТГ об’єднує 22 населені пункти. Для кожного з них придбали контейнери. Найбільше їх у райцентрі — майже 200 одиниць. Починали з пластику. Вироби з нього спресовували і реалізовували на переробку. Для цього взяли в оренду прес. Виручені кошти, торік вони становили понад 70 тисяч гривень, витратили на вирощування саджанців і насіння квітів. Їх використовують для озеленення райцентру та сільських населених пунктів, що входять до складу громади. Тепер сортуватимуть також папір, скло, інші види твердих відходів.
— Ідеться про великі заробітки, — наголошує голова Іллінецької ОТГ Володимир Ящук. — Наше завдання — прибрати відходи, що забруднюють території населених пунктів і завдають непоправної шкоди довкіллю. Отримані кошти, як і раніше, спрямовуватимемо на роботу тепличного господарства.
За словами В. Ящука, укладено угоди на приймання ТПВ з Дашівською ОТГ їхнього району та Оратівською із сусіднього району. Готові співпрацювати з іншими громадами сусідніх районів. Потужність комплексу дає можливість сортувати більшу кількість побутового непотребу, ніж його доставляють нині.
Створення полігонів і сміттєсортувальних станцій передбачено обласною програмою поводження з ТПВ. Нині триває робота з обладнання таких станцій у містах Козятин та Могилів-Подільський. Вони вже працюють у Мурованих Курилівцях та Тульчині. У названих районах, а також у Барському та Калинівському, створено полігони для побутових відходів.

Віктор СКРИПНИК.
Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.