Заступник голови фракції «Батьківщина» народний депутат Сергій Соболєв відвідав Бердянський, Більмацький та Куйбишевський райони Запорізької області, розташовані на кордоні з Донбасом. Парламентарій зустрівся з жителями селищ Розівка та Більмак, а також сіл Андріївка й Трояни Бердянського району.
У виступах Сергій Соболєв зосередився передусім на темі продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель. «Дати «зелене світло» продажу землі в нинішніх умовах — це знищення села. Нас уже третій рік годують обіцянками розробити законодавчу базу для цивілізованого обігу сільськогосподарських земель. Невиконання цих обіцянок лише доводить бажання половити рибку в каламутній воді. А жертвами стануть прості селяни», — зазначив він. Та найбільше запитань і нарікань в учасників зустрічі виникло, коли говорили про медичну реформу та ціну на газ. Народний депутат наголосив на необхідності швидкого врегулювання проблем, пов’язаних із введенням воєнного стану. У зв’язку з цим, наприклад, жителі села Трояни Бердянського району позбавлені можливості створити об’єднану громаду. За словами Сергія Соболєва, «Батьківщина» наполягатиме на скасуванні обмежень на проведення місцевих виборів у прифронтових областях.
Під час візиту на Запоріжжя народний обранець узяв участь у засіданні Асоціації риболовецьких господарств України. На зібранні йшлося про ускладнення роботи, пов’язане із загостренням ситуації в акваторії Азовського моря. Найбільшою проблемою є те, що протокол про розподіл квот на вилов риби між двома державами на наступний рік досі не підписано. Тож з нового року жодне риболовецьке судно не може легально вийти в море.
«Зустрічатимуся з урядовцями й вимагатиму негайно, до кінця року, вирішити це питання, — заявив С. Соболєв. — Адже в такий спосіб ми фактично ще раз віддаємо Азовське море на безконтрольний грабунок росіянам замість того, щоб вимагати від них виконувати міжнародні угоди». За словами спеціалістів Асоціації риболовецьких господарств України, в разі відсутності адекватної реакції уряду з січня роботу можуть втратити щонайменше 20 тисяч людей. Зриваються контракти з переробними підприємствами. Держава не отримає мільйони податків. Населення залишиться без дешевої рибної продукції. Також існує небезпека зростання соціального напруження в прикордонному з Росією регіоні.

Вл. інф.