Колись найприбутковіша культура Полісся зникає з полів

Цьогорічна аграрна Волинь в плюсах. Найпомітніший з них — рекордний валовий збір зернових. Ще ніколи область не намолочувала їх 1,2 мільйона тонн. Найбільший внесок Володимир-Волинського району — 160 тисяч тонн, Луцького і Горохівського — по 152 тисячі, Локачинського — 148 тисяч. Якщо в цілому маємо врожайність пшениці, ячменю, тритікале в межах п’яти тонн з гектара, то передові господарства — вісім, а кукурудзи — десять і більше тонн.

На Волині ефективно використовують природні можливості пасовищ.

А ще десять років тому валовий збір зернових в області не перевищував 500—600 тисяч тонн. Позитивна динаміка відбувається насамперед тому, що з’явилися нові сорти, впроваджуються сучасні технології. Звичайно, і клімат змінюється. У вже далекі радянські часи теж пробували вирощувати кукурудзу, але вона не визрівала на зерно.
Щодо цукрових буряків, то врожайність 70—80 тонн з гектара — норма для передових господарств. Ми не бачимо нині людей на полі, а лише техніку, яка обробляє посіви і збирає врожай. Приємно, що вдалося відновити роботу Горохівського цукрового заводу і тепер переробку цукросировини в області знову здійснюють три підприємства.
Сьогодні, на жаль, не всі господарства утримують худобу. Але якщо взяти такі класичні сільгосппідприємства, як «Рать», «Романів» Луцького, «Перлина Турії» Турійського, імені Івана Франка, імені Т. Г. Шевченка Горохівського, «Старий Порицьк» Іваничівського районів, то вони розвиваються в комплексі, надоюють за рік в межах восьми тисяч кілограмів молока від корови, мають свої органічні добрива. В «Раті», наприклад, з її чотирма тисячами гектарів угідь, високопродуктивним рослинництвом і тваринництвом, півтори сотні людей мають роботу, зарплата одна з найвищих в області, люди соціально захищені.
Область поділена фактично навпіл на дві природно-кліматичні зони: Лісостепу і Полісся. На півдні умови, безперечно, кращі. Вже декілька років ініціюємо прийняття закону про поліські території, які повинні мати певні преференції. Хоча там теж вже є високоприбуткові господарства. Наприклад, сільгосптовариство «Ратнівський аграрій», одне із найуспішніших на поліських територіях, ефективно використовує природні можливості пасовищ і утримує м’ясну худобу. А завдяки поліпшенню системи меліорації і приведення її до порядку, вирощує кукурудзу, жито, олійний льон. Поступово до поліських територій з’являється інтерес, туди заходять господарі, які мають наміри їх освоювати і давати нове життя.
Щодо вирощування льону на волокно, то вважаю, що цю тему треба закрити і більше її не порушувати. Оскільки льонарство має розвиватися в комплексі. Льон-довгунець можна виростити, але куди його подіти, коли нема переробника. А ось на олійний — є попит.
Маємо стрімку динаміку виробництва технічних культур. Виробництво ріпаку збільшилося з 38 тисяч тонн в 2010 році до 138 тисяч, сої — із 17 тисяч до 84 тисяч тонн. Урожай соняшнику, який раніше практично не вирощувався, цьогоріч становив 65,7 тисячі тонн.
У рейтингу регіонів за підсумками десяти місяців область посідає восьме місце в державі за кількістю корів, сьоме місце за кількістю птиці й шосте — за виробництвом м’яса у живій вазі.
Успішно розвивають органічне сільгосппідприємство. У сільгосптоваристві «Старий Порицьк» відкрито першу в Західній Україні органічну сироварню. Окрім сирів, там виготовляють солодко-вершкове органічне масло та йогурти. Якість продукції підтверджує сертифікат «Органік Стандарт».
Волинь має хороші умови для розвитку садівництва. Йде тенденція до збільшення площ і у сільгосппідприємствах, і господарствах населення. У товаристві «Волинська ягідка» цього року посаджено 50 гектарів лохини, «Волинь Сад» — 50 гектарів фундуку. Всього цього року посадили понад 200 гектарів плодово-ягідних насаджень.
В області скорочуються площі облогуючих земель. Протягом 2014—2018 років введено у сільськогосподарський обіг 38,5 тисячі гектарів облогуючої ріллі.
Значну нішу у вирощуванні овочів та картоплі на Волині займають невеликі фермерські та особисті селянські господарства. Завдяки впровадженню проекту в рамках програми Східного партнерства Білорусь — Україна «Ключ до успіху» вдалося організувати та зареєструвати два унікальні сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи «Волинська картопля» та «Фундук Волині».
Крім того, у 2018 році департамент спільно з Фондом місцевого розвитку розпочали реалізацію проекту «Сприяння впровадженню новітніх технологій переробки молока шляхом ознайомлення з кращими польськими практиками» в рамках програми «Польська допомога» та ініціативи Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку. Польський досвід уже впроваджує молочарський обслуговуючий кооператив «Степ» Горохівського району, який закупив обладнання сироварні й подав документи на відшкодування 70 відсотків його вартості за державною програмою підтримки кооперативів.
Аграрії впроваджують великі інвестпроекти. У лютому товариством «П’ятидні» розпочато і вже завершено будівництво зернового елеватора потужністю 65 тисяч тонн одноразового зберігання, який надає повний спектр послуг з приймання, очищення, сушіння, зберігання та відвантаження зерна і олійних культур. Сучасне обладнання та наявність кількох ліній дають можливість одночасно приймати зернові різної якості та вологості.
Завершено будівництво тваринницького комплексу ТзОВ «Прогрес» в селі Білин Володимир-Волинського району на 576 голів корів. За будівництво тваринницького комплексу товариству з державного бюджету відшкодовано 5,9 мільйона гривень. Фермерське господарство «Перлина Турії» Турійського району збудувало і наприкінці листопада урочисто відкрило першу чергу молочного комплексу на 300 корів з доїльним залом «карусель» на 24 корови, обладнаним доїльною установкою швецької фірми De Laval.
ТзОВ «Насіннєвий завод часнику» завершує будівництво в Іваничівському районі одного з найбільших в Україні спеціалізованих переробно-складських комплексів, розрахованого на зберігання 500 тонн готової продукції.
За дев’ять місяців 2018 року реалізовано продукції виробництва харчових продуктів, напоїв (у відпускних цінах без ПДВ і акцизу) на суму 5,3 мільярда гривень, що становить 24,5 відсотка в загальному обсязі реалізованої промислової продукції регіону. За цей час з області експортовано сільськогосподарської продукції, продуктів харчової, переробної промисловості майже на 100 мільйонів доларів (18 відсотків загального експорту Волині), позитивне сальдо — 54 мільйони.

Юрій ГОРБЕНКО,
директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА.
Фото Максима СОЛОНЕНКА.

ДОВІДКОВО

За січень—жовтень у Волинській області вироблено сільгосппродукції на 6,5 мільярда гривень, на 4,8 відсотка більше, як за відповідний період 2017 року. У вересні середньомісячна заробітна плата в агроформуваннях області становила 6676 гривень. Частка сільського господарства у валовому регіональному продукті — 16 відсотків, а разом з харчовою промисловістю — 35 відсотків.