На погашення та обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргів у бюджеті України на 2019 рік передбачено 417 мільярдів гривень. Про це розповів заступник міністра фінансів Сергій Верланов, повідомляє прес-служба Мінфіну.

«2019 рік — рік найбільшого виклику в історії України з фінансування зовнішнього і внутрішнього боргів. На їх погашення і обслуговування у бюджеті України на 2019 рік передбачено 417 мільярдів гривень. Це майже третина бюджету. Ці борги створені не сьогодні, вони створені попередніми урядами, і прийшов, як кажуть американці, payday (день сплати. — Ред.). Лютий, травень, вересень — це місяці пікового навантаження», — пояснив Сергій Верланов.
За його словами, це виклик і для уряду, і для всієї країни. А нова програма з МВФ і консервативний бюджет на наступний рік — відповідь на ці виклики. Загалом Мінфін дивиться на виконання бюджету цього і наступного року якщо не з оптимізмом, то принаймні спокійно. «Все, що треба було зробити, ми зробили. Ризики відомі, ми ними управляємо, у нас є план В, план С», — зауважив заступник міністра.
Нагадаємо, 2015 року Фонд схвалив для України чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом 17,5 млрд дол. Хоча з цих коштів буде освоєна далеко не вся сума, у березні 2019-го завершиться її термін дії. Цієї осені було оголошено про початок переговорів стосовно нового етапу співробітництва з Фондом. Раніше директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард наголосила, що попри запровадження воєнного стану співпраця з Україною триватиме.