Ранкове засідання 
18 грудня

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав народних депутатів і весь український народ з проведенням 15 грудня Помісного Православного Собору, на якому було утворено Українську Помісну Православну Церкву. Глава парламенту привітав новообраного Предстоятеля Української Помісної Православної Церкви Митрополита Епіфанія і побажав йому наснаги у служінні.
Голова Верховної Ради також повідомив, що Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила ініційовану Україною Резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна) в районі Чорного та Азовського морів». У цій Резолюції, зауважив А. Парубій, Ген-асамблея ООН засудила зростаючу російську військову присутність у Чорному і Азовському морях.

 

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, співдоповідач проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо військових стандартів» (№ 8370), проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку зі створенням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на базі військових комісаріатів» (№ 9285) Іван Вінник, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Юрій Береза.

 

Валерій Дубіль, Руслан Богдан. 

 

У тексті Резолюції Російська Федерація називається державою-окупантом. Окрім того, наголошується, що присутність російських військ у Криму суперечить суверенітету, незалежності України і підриває безпеку та стабільність регіону і Європи загалом. Генасамблея ООН також закликала РФ негайно звільнити захоплені нею українські кораблі та членів їх екіпажів, засудила будівництво та відкриття Росією мосту через Керченську протоку, дії РФ проти комерційних кораблів і обмеження судноплавства.
«Така позиція Генасамблеї ООН — це ще одна перемога України та української дипломатії», — наголосив Андрій Парубій.
Потім парламент перейшов до розгляду блоку безпекових питань. За основу в першому читанні схвалено проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконні дії стосовно державних нагород, незаконне носіння військової форми одягу та наругу над місцем поховання захисника суверенітету та територіальної цілісності України та деяких інших осіб (№ 9217).
Як зауважив співавтор законопроекту — перший заступник голови фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук, законопроект передбачає вдосконалення відповідальності за незаконне носіння військової форми та державних нагород для осіб, котрі не мають на то право. Проект передбачає посилити адміністративну відповідальність для тих, хто незаконно використовує військову форму та знаки розрізнення, зокрема — попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією відповідного ордена, медалі чи нагрудного знака, а також запровадити кримінальну відповідальність за зруйнування та сплюндрування могил захисників Вітчизни та загиблих під час Революції Гідності. За словами депутата, останнім часом трапилося майже 35 випадків наруги над могилами героїв. Проект передбачає встановлення кримінальної відповідальності за осквернення або руйнування могил чи пам’ятників осіб, котрі захищали Україну чи брали участь у Революції Гідності, — обмеження волі на строк до трьох років. При цьому А. Тетерук зауважив — мисливцям дозволятиметься і надалі використовувати камуфляж, однак без погонів чи інших розпізнавальних знаків.
Основною метою та завданням законопроекту є посилення поваги до осіб, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, борців за незалежність України у XX столітті та учасників Революції Гідності.
Під час обговорення депутати розповідали про непоодинокі випадки, коли невідомі люди у військовому камуфляжі та з якимись нагородами на грудях беруть участь у мітингах, пікетах чи інших політичних заходах. Ігор Мосійчук (фракція Радикальної партії) розповів, як під час виїзного засідання ТСК з розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів в Одесі група з майже 80 таких осіб намагалася завадити роботі комісії. Однак, як потім з’ясувалося, із 80 чоловіків у військовій формі менше десяти є справді учасниками бойових дій.
Олег Барна (фракція БПП) додав, що нерідко такі групи осіб займаються рейдерством, вимаганням, та більше того — здійснюють наклепи на справжніх учасників АТО. Олена Шкрум («Батьківщина») навела приклади, що, скажімо, у Бельгії штраф за незаконне носіння військової форми та нагород — тисяча євро, у Канаді — три тисячі доларів, в Естонії — дві тисячі євро. Зрештою, законопроект 229 голосами схвалено за основу.
У першому читанні також схвалено проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо військових стандартів»     (№ 8370). Документом передбачається, зокрема, доповнити Закон України «Про оборону України» новими термінами «військова стандартизація», «військовий стандарт», «стандарт НАТО» та «стандарт у сфері оборони держави—члена НАТО». А Міністерству оборони України буде надано повноваження щодо забезпечення нормативно-правового регулювання у сфері військової стандартизації та визначення органу військової стандартизації, який розроблятиме, прийматиме військові стандарти та стежитиме за їх застосуванням.
За основу схвалено і проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону» (№ 6777). Як зауважив заступник Державної прикордонної служби України Василь Серватюк, чинні нормативно-правові акти не визначають розміри земельних ділянок, які надаються органам ДПСУ для будівництва прикордонної інфраструктури — огорож, прикордонних знаків, просік тощо. А для цього потрібна смуга землі до 50 метрів завширшки.
Відтак проект передбачає внести зміни до Земельного і Водного кодексів, Закону про державний кордон, якими передбачити, що органам Держприкордонслужби надаються земельні ділянки завширшки до 50 метрів для будівництва та утримання інженерно-технічних споруд та інших об’єктів прикордонної інфраструктури. Водночас ДПСУ буде звільнено від обов’язку відшкодувати втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва фізичним та юридичним особам. Законопроект у першому читанні підтримали 227 депутатів.
За основу прийнято і проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку зі створенням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на базі військових комісаріатів» (№ 9285). Як відзначив Секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник, законопроект покликаний позбутися радянської символіки — пропонується створити на базі військових комісаріатів територіальні (місцеві) центри комплектування та соціальної підтримки за стандартами НАТО. Ці центри будуть відремонтовані та матимуть належне оснащення, — запевнив парламентарій.
«Проект спрямований на підвищення боєготовності армії за зразком країн Північноатлантичного альянсу, — наголосив Іван Вінник. — Одним з головних критеріїв країн—членів НАТО є розробка спільних стандартів і вимог до власних збройних сил задля ефективної взаємодії військових підрозділів різних країн в реальних бойових умовах».
«Цей закон суттєво наблизить українське військо до вимог країни—члена НАТО, що пришвидшить подальшу інтеграцію України в систему колективної безпеки для протидії зовнішній агресії Росії», — додала народний депутат Оксана Білозір (фракція БПП).
Парламентарії включили до порядку денного 15 законопроектів щодо мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення та законопроект про забезпечення безперешкодної діяльності ЗМІ у передвиборний період 2019 року (№ 9329).
Проект закону «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» (№ 3726) з пропозиціями Президента України у сесійній залі не набрав вдосталь голосів для врахування пропозицій і його відхилено.
Прийнято постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році на загальнодержавному рівні та про затвердження іменних стипендій Верховної Ради, розмір яких збільшено.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут