Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила нову програму допомоги stand-by для України на 14 місяців на загальну суму 3,9 млрд доларів. Вона передбачає надання першого траншу негайно у розмірі 1,4 млрд доларів та перегляд виконання програми для виділення наступних виплат щопівроку. Про це йдеться в офіційній заяві на сайті МВФ. Раніше голова Нацбанку Яків Смолій прогнозував, що перший транш надійде до 25 грудня.

Зазначається, що нова програма базуватиметься на чотирьох пріоритетах. Перший — продовження поточної консолідації бюджету з метою зменшення держборгу. Другий — зниження інфляції зі збереженням гнучкого режиму валютного курсу. Третій — посилення фінансового сектору, сприяння відновленню активів та відродженню банківського кредитування. І четвертий — просування цілеспрямованої сукупності структурних реформ, зокрема для вдосконалення процесів адміністрування податків, приватизації та управління.
На офіційному сайті Міжнародного валютного фонду новину про затвердження нової програми подано з коментарем першого заступника директора фонду Девіда Ліптона. «Українська влада успішно відновила макроекономічну стабільність та зростання за підтримки міжнародного співтовариства. Розсудлива фіскальна та монетарна політика, а також гнучкий режим обмінного курсу допомогли зменшити дефіцит фіскального й поточного рахунків. Резерви було частково відновлено, і впевненість зросла», — заявив він.
Водночас Девід Ліптон зазначив, що імплементація програми «є предметом значних ризиків — і внутрішніх, і зовнішніх». «Українська влада зробила важливі кроки для пом’якшення цих ризиків, зокрема через затвердження надійного бюджету на 2019 рік, підвищення тарифів на газ і опалення та ухвалення законодавства для вдосконалення управління у державних банках. Повна та своєчасна реалізація програми матиме вирішальне значення для її успіху в контексті складних викликів», — додав він.
До речі, саме питання тарифів на газ для населення тривалий час було предметом гострих переговорів між Києвом та МВФ. У фонді закликали зробити цей ринок прозорим і зрівняти ціни для населення й промисловості. Уряд справедливо вказував на значні соціальні ризики такого кроку ще й напередодні двох передвиборчих кампаній. Утім, наступний рік для країни важливий не лише з огляду на вибори, а й на те, що саме на цей період припадає значна частина виплат за зовнішніми боргами. Зокрема, за словами заступника міністра фінансів Сергія Верланова, на погашення й обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргів у бюджеті України на 2019 рік передбачено 417 млрд гривень, це майже третина бюджету країни. Водночас, на думку голови НБУ Якова Смолія, без програми МВФ «ми не маємо доступу до інших каналів фінансування: коштів Європейського Союзу, Світового банку. Тому пропозиція підписати нову програму з МВФ економічно обґрунтована».
Нагадаємо, 2015 року фонд схвалив для України чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом 17,5 млрд доларів. Через розбіжності між МВФ та Києвом у баченні перебігу реформ з цих коштів було освоєно далеко не всю суму. Цьогоріч восени було оголошено про початок переговорів щодо нового етапу співробітництва з фондом. 5 грудня Кабінет Міністрів України схвалив проект меморандуму про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом. Тепер його затверджено й Радою МВФ.