Україна пропонує партнерам взяти участь у проходженні кораблів з українських чорноморських портів до українських портів на Азовському узбережжі. Про це в інтерв’ю ВВС розповів Секретар РНБО Олександр Турчинов.
«Це для нас принципово. Якщо ми зупинимося й відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання із захоплення Азовського моря, нав’яже світу самовизначені нові морські кордони у Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму», — наголосив Турчинов. За його словами, проходження можливе уже найближчим часом і Україна запросить представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій бути присутніми на наших кораблях для того, щоб довести усьому світу, що Україна і її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил.
Секретар Радбезу зазначив, що якщо залишити без змін ситуацію, яка розгортається навколо Керченської протоки, якщо українських моряків негайно не звільнять з полону, тоді цивілізований світ фактично визнає, що Росія має право на будь-яку агресію, на будь-які зміни кордонів, і не нестиме за це відповідальність.
На позицію України й анонсований похід українських кораблів через Керченську протоку за участю міжнародних спостерігачів, озвучені Турчиновим в інтерв’ю ВВС, відреагувало російське МЗС. «Це звичайне оголошення чергової провокації. Воно абсолютно безвідповідальне й покликане лише загострити ситуацію, при тому що багато партнерів України займаються реальною спробою пошуку шляхів деескалації», — прокоментувала офіційний його глашатай Марія Захарова, передає РІА «Новости».
41 американський сенатор вніс на розгляд до Верхньої палати Конгресу США законопроект про проведення в Чорному морі міжнародної операції проти Російської Федерації. Як передає «Цензор.НЕТ» з посиланням на «Лента.ру», документ опубліковано на сайті одного з його авторів, сенатора-республіканця Рона Джонсона. Зазначається, що США і їхнім союзникам необхідно оперативно відповісти Росії «сильними й рішучими діями» у Керченській протоці. Для цього пропонується організувати міжнаціональну операцію зі свободи судноплавства в Чорному морі разом із забороною будівництва трубопроводу «Північний потік-2». Також у документі зазначено, що Сполучені Штати повинні збільшити поставки летальної зброї в Україну, особливо для розширення її морських можливостей.