Минулої середи, 19 грудня, в Мінську відбулось останнє цього року, 101-ше за ліком, засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. На жаль, дива не сталося, і ця зустріч виявилася безрезультативною.
 

Сторони не знайшли спільної мови в питанні обміну полоненими за формулою «всіх на всіх» установлених осіб. Про це заявив спецпредставник ОБСЄ у ТКГ Мартін Сайдік, передає «Інтерфакс-Україна». Водночас М. Сайдік нагадав, що сторони конфлікту цьогоріч не здійснили жодного обміну.
«На жаль, у питанні звільнення заручників і політв’язнів —  жодного прогресу, тому що на всі наші компромісні пропозиції отримано відмову», — за підсумками засідання повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради України, наш представник у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко. Також, за її словами, не вдалося добитися прогресу в питанні пошуку зниклих безвісти.
Вона також поінформувала, що українська делегація в Мінську під керівництвом Євгена Марчука вимагала демілітаризації й деокупації Азовського і Чорного морів, Керченської протоки, й нагадала про відповідну резолюцію Генасамблеї ООН від 17 грудня. На засіданні 
Є. Марчук закликав ОБСЄ негайно почати постійний моніторинг ситуації безпеки в акваторії Керченської протоки, Азовського і Чорного морів. Він нагадав, що мандат СММ ОБСЄ поширюється на всю територію України, і запропонував установити постійний пункт моніторингу в Керчі.
«Росіяни поводилися як зазвичай. На минулому засіданні представник Росії Борис Гризлов, тільки-но ми порушили питання Азову й негайного звільнення моряків, покинув засідання. Цього разу він взагалі не приїхав. Тому РФ була представлена іншими дипломатами», — написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.
Перший заступник Голови Верховної Ради України висловила свою особисту думку із приводу подальшого проведення мирних переговорів стосовно Донбасу саме в столиці Білорусі, запропонувавши обрати для цього «справді нейтральну» країну. Приводом для цього посту І. Геращенко у Фейсбуці послужило голосування на Генасамблеї ООН щодо резолюцій, які стосуються питань Криму, Донбасу і прав людини на окупованих територіях. За її словами, позиція Білорусі йде врозріз із заявленою позицією нейтральності Мінська. «Це, швидше, проросійська позиція. Білорусь жодного разу не утрималася під час голосувань за важливі для України резолюції, вона завжди, разом із РФ, голосує проти. Підписання Путіним військової доктрини союзної держави разом із Білоруссю ще більше ставить під сумнів заявлену Мінськом нейтральність. Це винятково моя думка, але, можливо, мирні переговори слід перенести до справді нейтральної країни», — відзначила Ірина Геращенко.
Водночас, за її словами, показове й важливе голосування Казахстану за резолюцію стосовно демілітаризації Азовського і Чорного морів. «Уперше Казахстан утримався, і це справді нейтральна позиція. Можливо, справді варто перенести переговорний майданчик в Астану», — вважає Ірина Геращенко.