Напередодні Різдва українці, котрі живуть у Болгарії, приєдналися в Софії до стихійної акції протесту болгар біля новорічної ялинки, що її московська влада подарувала їхній столиці.
Деяких мешканців Софії обурило те, що російську ялинку встановили перед храмом Святої Неділі, де в далекому 1925 році болгарські комуністи вчинили теракт за вказівкою більшовиків із Москви. Тоді загинуло 135 мирних громадян, які прийшли на службу, і понад 500 осіб дістали поранення. Серед загиблих були колишній мер Софії, 11 генералів, 25 вищих офіцерів, шеф поліції і клас ліцеїсток із учителями. Терористи в такий спосіб хотіли усунути царя Бориса III, але він спізнився на службу й залишився живий. Керівників терористів Г. Димитрова й В. Коларова переховувала в себе Москва, яка тепер надсилає данайські дари Софії, але болгари проти того, щоб влада приймала їх.
На ялинці було мало іграшок, й українці вирішили прикрасити її паперовими корабликами синього та жовтого кольору, на яких написали імена українських моряків, захоплених незаконно в полон російськими агресорами в Керченській протоці, і листівками з вимогами негайно звільнити їх.
Але ця передріздвяна акція українців і болгар не була погоджена з міською владою, до ялинки приїхали наряди поліції і почали перевірку документів у протестувальників. Декого з них буде викликано в поліцію для надання пояснень. Поліція зняла паперові кораблики з гілок. Але  наступними днями вони з’явилися на дереві знову — як нагадування про те, що в Болгарії не схвалюють дії країни-агресора й приєднуються до вимог світової громадськості про звільнення моряків, серед яких  і виходець із сім’ї етнічних болгар Володимир Варемез, котрий народився в Одеській області й проходив службу в українському флоті.
Жителі Софії цією акцією нагадали болгарській владі: бійтеся данайців, що дари приносять.