У Маріїнському парку, на площі Конституції, під стінами парламенту триває мітинг прибічників Партії регіонів на підтримку дій чинної влади. Мітингувальники, а це передусім приїжджі зі східних та південних областей країни, прибули до столиці потягами або автобусами, чимало автобусів стоять прямо в урядовому кварталі, який посилено охороняється міліцією та спецпідрозділами МВС.

У парку розбито армійські намети, польові кухні, біотуалети. Люди гріються навколо металевих бочок із дровами, так само як і на Євромайдані, молоді ганяються один за одним, стрибають через багаття, щоб зігрітися. До парку пропускають лише організовані групи мітингувальників — мешканці прилеглих кварталів, котрі раніше прогулювалися Маріїнським парком з дітьми чи собаками, нині не можуть туди потрапити. А на вулицях урядового кварталу розводять багаття у бочках міліціянти і зігріваються біля них.

На вулиці Грушевського біля входу до Верховної Ради, яким заходять депутати, мітингують представники Криму із гаслами «Стоп Майдан». Майорять державні прапори та символіка Партії регіонів. Перед демонстрантами виступають народні депутати-регіонали, з гучномовців лунають пісні, зокрема, російської групи «Любе». А своєрідним гімном Антимайдану вже стала пісня «Єднаймося, єднаймося, всі люди сестри й браття», яку крутять найчастіше.

Автору цих рядків довелося пройтися поряд із колонами антимайданівців, добираючись до Верховної Ради від станції метро «Арсенальна». В’їхати на авто до урядового кварталу нині можуть лише народні депутати, і навіть телевізійникам доводиться ставити свої машини біля першого «кордону» правоохоронців, а далі йти з камерами і штативами пішки.

На сайті Партії регіонів головну мету мітингувальників у Маріїнському парку окреслили так: «Занепокоєні ситуацією в столиці, громадяни, котрі хочуть миру та спокою в країні, з’їхалися з усієї України, щоб підтримати Президента і Уряд, висловити солідарність з правоохоронними органами, котрі стоять на сторожі порядку».

Зі сцени промовці закликають до мирного врегулювання політичного протистояння, пошуку компромісу, вимагають від політиків піклуватися про добробут країни і не допустити її розколу.

Депутати від Партії регіонів закликають лідерів опозиції своїми діями підтвердити наміри врегулювати політичну кризу і після ухвалення закону про амністію учасників Євромайдану вивести мітингувальників із захоплених адміністративних будівель у столиці та в інших містах. А депутат Євген Балицький запропонував установити чіткі строки дії закону про амністію учасників акцій протесту — 15 днів після його прийняття, щоб амністія не стала «безстроковою». Парламентарії також наголошували на тому, що рішення Миколи Азарова піти з поста прем’єра було прийнято «в інтересах народу».

Під час учорашнього мітингу в Маріїнському парку стався інцидент з журналістом Громадського телебачення Богданом Кутєповим: під час прямої трансляції у нього відібрали планшет. За повідомленням «Української правди», журналіст спілкувався з антимайданівцями, які були досить агресивно налаштовані. Вони виштовхали Кутєпова за периметр. Пізніше один із мітингувальників зірвав з шиї Кутєпова акредитацію Верховної Ради. При цьому поряд стояли співробітники міліції, які не втрутилися в ситуацію. Журналіст викликав міліцію.

ПОЗИЦІЯ

Володимир САЛЬДО, народний депутат України (Партія регіонів):

 — Відповідальність політиків сьогодні буде видно в тому продуктивному голосуванні, яке дозволить мітингувальникам роз’їхатися по домівках, зруйнувати барикади, звільнити захоплені адміністративні будівлі, дасть можливість стабільно працювати легітимним органам влади. Це єдиний шлях повернення життя в Україні в конституційне русло.

 

Активісти «Спільної справи» покидають Міністерство агрополітики.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.