У Савранському і Кодимському районах відбулася перша хвиля медичних оглядів і консультацій сільського населення в рамках проекту «Мобільна поліклініка».

За три дні команди лікарів безплатно обстежили понад тисячу жителів, які потребували діагностики.
«У перший тиждень роботи проекту «Мобільна поліклініка» дві команди фахівців в обох районах оглянули більше тисячі осіб. Часто лікарі вели прийом протягом 10—12 годин, щоб обстежити всіх, хто одержав направлення або прийшов сам. У кожному разі проект розрахований щонайменше на рік, тому жителі цих районів за необхідності ще зможуть пройти діагностику», — наголосила директор департаменту охорони здоров’я ОДА Олена Теряєва.
Найбільше пацієнтів потребували консультації кардіолога — 191 особа, офтальмолога — 190, загалом проведено понад 200 УЗД й більше 100 мамографій. У разі встановлення остаточного діагнозу хворі отримували рекомендації лікаря, направлення на лікування в центральні районні лікарні або обласні медичні установи.
Крім того, за результатами обстежень деяких пацієнтів з підозрою на онкологічні захворювання направили на додаткову діагностику в спеціалізовані установи. «Зробити медицину доступною для села й виявити патологію на ранніх стадіях — це й було метою проекту», — акцентує увагу Олена Теряєва. Також під час роботи мобільних поліклінік у районах було підписано приблизно 80 декларацій пацієнтів із сімейними лікарями.
Таким чином, мобільні поліклініки працювали в смт Саврань, селах Концеба й Бакша (Савранський район), а також у Кодимі, смт Слобідка й селі Загнітків (Кодимський район). Із сусідніх населених пунктів організували підвезення пацієнтів, яких на обстеження направив сімейний лікар.
До складу кожної бригади «Мобільної поліклініки» входять: кардіолог, офтальмолог, ендокринолог, гінеколог, лікар УЗД, рентгенлаборант. Для встановлення діагнозу в разі необхідності використовується телемедицина.
На черзі — Ананьївський і Балтський райони. Насамперед діагностику проходять ті пацієнти, котрі отримали направлення сімейного лікаря. Обстеження на цьому етапі безплатне — як частина програми «Доступна медицина».

Підготував В’ячеслав ВОРОНКОВ - наш власний кореспондент в Одеській області