93 мільйони громадян перетинали український кордон у 2018 році, повідомляє Державна прикордонна служба України (ДПСУ). З них 27 мільйонів — іноземці.
«Статика вказує на сталу тенденцію до збільшення кількості іноземних громадян, які перетинають український кордон. Сьогодні цей показник також не спадає. Для прикладу, у 2014—2015 роках прикордонники оформили по 26 мільйонів іноземців, а у 2016 році — 27 мільйонів іноземних громадян», — заявили в ДПСУ.

Згідно з повідомленням, найбільше до України в’їжджали громадяни Молдови (4,1 мільйона), Білорусі (2,5 мільйона), Росії (1,5 мільйона) та Польщі (1 мільйон). Також значний потік спостерігався з Угорщини (828 тисяч), Румунії (645 тисяч), Ізраїлю (296 тисяч), Словаччини (294 тисячі) та Туреччини (287 тисяч).
У ДПСУ зазначили, що порівняно з минулим роком іноземці, перетинаючи український кордон, значно більше почали надавати перевагу повітряному сполученню, де фіксується зростання їхньої кількості на 22%. Загалом кількість іноземців, які перетнули кордон «повітрям», становила 4,8 мільйона.
Уряд під час закритого засідання Кабінету Міністрів ухвалив рішення про початок реформування Державної фіскальної служби (ДФС), повідомила прес-служба Міністерства фінансів. Зазначається, що ДФС розділять на Державну податкову та Державну митну служби.

Уряд схвалив постанову про реорганізацію Державної фіскальної служби. До складу податківців увійдуть підрозділи податкової міліції. Дежавю?
Кабмін керуватиме роботою відомств через міністра фінансів. Конкурс на керівників обох служб проведуть упродовж трьох місяців після затвердження урядової постанови. Повідомляється, що уряд керується рекомендаціями МВФ. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, оголошуючи пріоритети роботи уряду на наступний рік, повідомив, що Кабмін «прийме рішення про початок справжньої реформи ДФС з розділенням на податковий і митний напрямки». От тільки ніхто не дав відповіді на запитання, куди тепер податися Роману Насірову, відстороненому від посади голови Фіскальної служби на початку березня минулого року, а тепер поновленому судом на посаді очільника ДФС. Чи таки справді наша Феміда підсліпувата?

Тим часом заступник міністра фінансів Сергій Верланов заявив, що на погашення і обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргів у бюджеті України на наступний рік передбачено 417 мільярдів гривень.
«2019-й — рік найбільшого виклику в історії України з фінансування зовнішнього та внутрішнього боргу. На їх погашення й обслуговування у бюджеті України... передбачено 417 мільярдів гривень. Це майже третина бюджету. Ці борги створені не сьогодні, вони створені попередніми урядами, і за ними прийшов, як кажуть американці, «payday», — заявив заступник міністра фінансів.
Лютий, травень і вересень — це місяці найбільшого боргового навантаження. Повернення боргів без розбалансування бюджету стане викликом і для уряду, і для всієї країни.

«Наша нова програма з МВФ і консервативний бюджет на наступний рік — відповідь на ці виклики. Загалом Мінфін дивиться на виконання бюджету цього та наступного року якщо не з оптимізмом, то принаймні зі спокоєм. Усе, що потрібно було зробити, ми зробили. Ризики відомі, ми ними керуємо, у нас є план «В», план «С», — заспокоїв Верланов.
Якщо б був план «А» — не брати в борг. Було б набагато спокійніше...