Перше засідання Ради регіонального розвитку в Одеській області, яке провів голова облдержадміністрації Максим Степанов, без перебільшення можна назвати найефективнішим заходом регіону нинішнього року.

ІЗ ПЕРШИХ УСТ

Максим СТЕПАНОВ, голова Одеської ОДА:
— Люди повинні побачити реформи на конкретних прикладах: високі зарплати, якісні дороги, відремонтовані школи й дитячі садки, сучасне обладнання в медичних установах. Саме цим люди вимірюють ефективність держави. Кращим мірилом перемоги для всіх нас буде час, коли в Україну почнуть повертатися ті, хто виїхав жити й працювати в Польщу, Словаччину, Німеччину... І ми вже починаємо створювати для цього умови.

У ньому взяли участь голова обласної ради Анатолій Урбанський, народні депутати України, депутати Одеської облради, голови райдержадміністрацій, районних рад, керівники міст і об’єднаних територіальних громад, представники департаментів ОДА, підприємці.
На порядку денному першого засідання були результати діяльності РДА й органів місцевого самоврядування Одеської області в 2017—2018 роках, зокрема розглянуто масштабні інфраструктурні проекти, обговорено перспективи розвитку регіону на 2019—2021 рр.
«Саме в такий час ми повинні продемонструвати єдність і дати імпульс людям: незважаючи на будь-який тиск із боку агресора, Україна не тільки успішно захищається, а й розвивається. У кожного з учасників зібрання є досвід роботи, успішні проекти. І головне — є стратегічне бачення розвитку нашої області, саме те, на чому робить акцент Президент Петро Порошенко», — сказав голова ОДА Максим Степанов.
Він зазначив, що Рада регіонального розвитку — це можливість провести аналіз ефективності кожного керівника й зробити зріз стартової ситуації з урахуванням специфіки кожної території. А також подякував депутатам обласної ради за підтримку регіональних, цільових і комплексних програм, спрямованих на розвиток краю.
Незважаючи на досить складну ситуацію в країні, сказав Максим Степанов, ми маємо позитивні зрушення. Зокрема, вдалося запустити складний і фінансово витратний механізм відновлення автодоріг міжнародного і місцевого значення. В Одеській області протягом двох років капітально відремонтували 443 кілометри доріг державного й місцевого значення, а в планах на 2019—2021 роки — ще приблизно 800 кілометрів.
— Я точно знаю, що будівництво доріг одразу дає життя всьому регіону. За 2019—2021 рр. ми готові, за наявності фінансування, відремонтувати приблизно 800 кілометрів, із яких 635 кілометрів — державного значення, 175 — місцевого. Ми вже підготували 95 проектів», — уточнив голова ОДА.
Такого істотного результату вдалося досягти в тому числі за рахунок митного експерименту, що принесло в бюджет області за останні два роки 3,1 мільярда гривень.

За реформами мають іти конкретні справи

Щодо планів на найближчі роки. Керівник області назвав пріоритетними дороги курортного й туристичного напрямків, державні магістралі та дороги, що поєднують села. Розвиток доріг, за його переконанням, запускає ланцюгову реакцію, адже за цим іде активізація малого бізнесу, відкриття міні-готелів, створення нових робочих місць, комплексний розвиток інфраструктури територій... Найважливіші проекти: дороги з Одеси у Вінницю, Тарутине — Арциз — Сарата, Одеса — Білгород-Дністровський — Монаші, Одеса — Вознесенськ — Новий Буг.
Максим Степанов окремо зазначив, що люди повинні побачити реформи на конкретних прикладах: високі зарплати, якісні дороги, відремонтовані школи й дитячі садки, сучасне обладнання в медичних установах. «Саме цим люди вимірюють ефективність держави. Кращим мірилом перемоги для всіх нас буде час, коли в Україну почнуть повертатися ті, хто виїхав жити й працювати в Польщу, Словаччину, Німеччину... І ми вже починаємо створювати для цього умови», — вважає голова ОДА.
Перелік досягнень маємо чималий. Скажімо, триває будівництво нової злітно-посадкової смуги в Міжнародному аеропорті «Одеса», активно впроваджуються енергоефективні заходи, зокрема в рамках обласної цільової програми проводиться модернізація багатоквартирних будинків, бюджетних установ, мереж освітлення й теплопостачання.
Не відмовчувалися голови міських рад, які визначали пріоритетні напрями розвитку їхніх населених пунктів.
Не можна не зазначити, що об’єднані територіальні громади на власному прикладі дедалі активніше доводять дієвість і необхідність реформи децентралізації. Одержавши більше повноважень і зростання місцевих бюджетів, вони самостійно вибирають вектор свого розвитку, реалізують пріоритетні проекти.
— Одеська область — один із провідних регіонів, де активно впроваджуються нововведення. Більшість громад регіону підтримали проведення реформ місцевого самоврядування й відчули істотну матеріальну підтримку держави, зокрема в питаннях відновлення й розвитку інфраструктури територій. Розвиваючи громади, ми перетворимо нашу країну на успішну, високорозвинену й процвітаючу державу», — сказав, виступаючи на засіданні Ради регіонального розвитку, голова обласної ради Анатолій Урбанський.
Справді, план розвитку Одеської області — це план розвитку територій, які об’єдналися в громади. Практично кожна ОТГ уже має стратегію свого розвитку, де тісно поєднані конкретні плани з їхньої фінансової опори.
Так, голова Березівської міської ОТГ Валерій Григораш розповів про те, що в 2018 році всі населені пункти громади стали освітленими, чого раніше ніколи не було, школи повністю забезпечені проекторами, шкільним приладдям, меблями та комп’ютерною технікою, що дає змогу повноцінно навчати дітей у новій українській школі. Кошти на це дала держава, але багато придбали й за власні гроші.
«Розуміючи важливість планування своєї подальшої діяльності, ми ставимо перед собою важливу стратегічну мету: енергоефективність комунальних закладів і благоустрій територій, водопостачання й водовідведення, а також сортування й переробка твердих побутових відходів», — сказав у своєму виступі Валерій Григораш.
Андрій Абрамченко, міський голова Ізмаїла, поділився тим, що в них наступного року розпочнеться масштабна модернізація системи водовідведення в рамках реалізації проекту, співфінансованого ЄС.
«Ми готові зробити ще один важливий крок уперед. Міська рада пропонує п’яти населеним пунктам району — Старій Некрасовці, Дунайському, Матросці, Бросці й Саф’янам — приєднатися до Ізмаїла, адже створення ОТГ — це нові можливості й перспективи для всіх нас, це розвиток нашої славної Одещини», — зазначив Андрій Абрамченко.
Найважливіше завдання: на основі пріоритетів, визначених обласною владою, кожен район, місто, кожна об’єднана територіальна громада повинні розробити власні плани середньострокового розвитку й обговорити їх з людьми на місцях. Саме таке  завдання доручив виконати регіональним лідерам Президент України Петро Порошенко.
Для Одеської області 2018-й став роком потужного прориву в будівництві автодоріг — завершено реконструкцію 500-кілометрової траси Одеса — Рені, яка сполучила Україну із країнами Євросоюзу. Регіон за підсумками трьох кварталів — у двійці лідерів і за динамікою будівництва (зростання на 30,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року), і за обсягом виконаних будівельних робіт на душу населення (за цим показником Одещина поступається тільки Києву). Також область — у трійці регіонів із найнижчим рівнем безробіття населення працездатного віку (6,9% за методологією МОП, тоді як у середньому по Україні — 9,3%). Явними невдачами голови ОДА Максима Степанова (0,5 бала) стали передостанні місця області за динамікою промисловості (падіння на 7,8%), сільського господарства (падіння на 3,9%) і експорту (падіння на 5,7% у цілому, по товарах — на 3,9%, по послугах — на 11,1%). Крім того, область — у четвірці аутсайдерів за зростанням обороту роздрібної торгівлі, у шістці відстаючих — за динамікою реальних зарплат і темпами зростання нефінансових послуг.
Але всі ці проблеми — не завтрашнього, а сьогоднішнього дня, і над їхнім розв’язанням регіон уже розгорнув роботу.

Підготував В’ячеслав ВОРОНКОВ - наш власний кореспондент в Одеській області