Нещодавно виповнилося 77 років Петру Михайловичу Слободяну (на знімку) — досвідченому й авторитетному діячу туристично-екскурсійної галузі, з якою пов’язане все його життя.

Народився Петро Михайлович 29 грудня 1941 року у простій сільській родині на Івано-Франківщині. Закінчив Коломийське педагогічне училище і Прикарпатський університет імені Василя Стефаника. Викладав у школі. Захистив дисертацію на ступінь кандидата історичних наук.
З 1972 року і до виходу на пенсію у 2008 році, тобто понад 36 років, працював у системі молодіжного і профспілкового туризму. Був директором Кримського міжнародного молодіжного центру «Супутник», потім головою Київського міського бюро туризму, заступником голови правління Української республіканської ради по туризму та екскурсіях.
З його ініціативи у 1985 році на базі республіканських туристичних курсів створюється Інститут туризму Федерації профспілок України. Петро Михайлович стає першим ректором інституту, а ми — проректорами. Невдовзі наш виш зарекомендував себе у сфері підготовки кадрів для рекреаційної сфери, навчав керівників туристичних підприємств, операторів і агентів, бухгалтерів і економістів, екскурсоводів і гідів-перекладачів, адміністраторів готелів і метрдотелів ресторанів та інших спеціалістів. Крім цього, ще майже 40 тисяч фахівців підвищили тут свою ділову кваліфікацію. Інститут на замовлення туристичних організацій здійснював також науково-практичну та консалтингову діяльність. Зрозуміло, такі дії навчально-виробничого комплексу сприяли енергійному розвитку туризму.
У перші роки незалежності України Петро Слободян взяв безпосередню участь у реформуванні профспілкового туризму, у реорганізації його в акціонерне товариство «Український профспілковий туризм», у 1995 році став головою його правління. У складних соціально-економічних умовах того часу «Укрпрофтур» під його керівництвом показав себе масштабною туристичною організацією з філіями в усіх регіонах країни, його кадровий склад налічував майже 50 тисяч працівників і обслуговував щорічно понад 50 мільйонів туристів та екскурсантів, до того ж за соціально доступними цінами.
Петро Михайлович — активний громадсько-політичний діяч, обирався депутатом місцевих органів влади, делегатом профспілкових з’їздів і конференцій, був помічником-консультантом народного депутата України Верховної Ради кількох скликань.
На всіх ввірених ділянках він виявляв неабиякі професійні якості, організаторські здібності і високу результативність роботи. За досягнуті успіхи і багаторічну сумлінну працю відзначений державними і профспілковими нагородами, йому присвоєно звання «Заслужений працівник культури України» і «Почесний працівник туризму України».
Від імені колег та друзів ми від усієї душі вітаємо дорогого і шановного Петра Михайловича Слободяна з днем народження, щиро бажаємо йому і його сім’ї міцного здоров’я, нових творчих і трудових здобутків, довгих років щасливого життя. Ми пишаємося тим, що нам випала можливість працювати разом з цією чудовою людиною, внести свій скромний внесок у справу відпочинку і оздоровлення громадян.

Іван ГАВРИЛИШИН, Геннадій НАУМЕНКО,
ветерани туризму.