Кабінет Міністрів планово розпочинає 2019 рік із прийнятим Держбюджетом та схваленою програмою дій, яка зберігає всі пріоритетні напрями роботи. Про це, підбиваючи підсумки минулого року та окреслюючи пріоритети на рік нинішній, сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

«Ми робитимемо все, щоб забезпечити економічне зростання та фінансову стабільність, покращувати державне управління, продовжимо зміни в освіті і медицині, будемо інвестувати в інфраструктуру, будівництво доріг, безпеку та оборону, будемо робити реальні справи, щоб країна стала сильнішою», — сказав глава уряду та наголосив, що попри всі зовнішні навантаження 2019 року ключовим є дотримання державницьких позицій та ухвалення рішень задля зміцнення країни.
Звернувшись до підсумків 2018 року, прем’єр нагадав, що за цей час було реалізовано чимало важливих проектів, зокрема, будувалися дороги, тривала реформа децентралізації, яка дала можливість побудувати тисячі нових об’єктів по країні, і загалом економіка зростала. «Надважлива мета уряду — щоб Україна стала економічно сильною. Це означатиме, що більшість українців будуть жити в фінансовому благополуччі. Будь-які резерви, які будемо мати протягом наступного року, ми будемо віддавати людям, в тому числі на пенсії та зарплати», — сказав він та нагадав, що з 1 січня 2019 року пенсії підвищаться для 500 тисяч військових пенсіонерів, а з 1 березня буде проведено наймасовіший перерахунок пенсій для майже 12 мільйонів пенсіонерів. При цьому вперше перерахунок пенсій здійснюватиметься в автоматичному режимі на основі чіткої формули, яка враховує показник середньої зарплати та рівня інфляції. Надалі така індексація буде щорічна та не залежатиме від політичних рішень. Крім того, уряд думає, як розв’язати проблеми людей, що мають великий стаж роботи, але все життя отримували невелику зарплату, а отже, мають невелику пенсію.
Коментуючи перспективи досягнення Україною енергетичної незалежності, прем’єр висловив сподівання, що внаслідок значного поліпшення регулювання значно зросте власний видобуток природного газу. «З 2015 року ми повністю змінили систему адміністрування податків у нафтогазовій сфері. Для нових свердловин зменшили вдвічі і більше рентні платежі, щоб стимулювати видобуток газу. Також ми відкрили геопросторові дані, а Держгеонадра проводитиме аукціони з доступу до надр. Це дуже конкурентна історія», — зазначив В. Гройсман.
Загалом нині в Україні щороку добувають до 20 мільярдів кубометрів газу, а споживання становить 33 мільярди кубометрів газу. На думку глави уряду, за п’ять років ці цифри можна урівняти як за рахунок збільшення власного видобутку, так і внаслідок економнішого споживання газу. «Я добре розумію, як за п’ять років побудувати енергетичну незалежність нашої держави», — сказав прем’єр.