Коли жителям села Чудель, що в Сарненському районі на Рівненщині, добре допекло й стало несила терпіти місцевих продавців п’янкого трунку, зібрали майже 300 підписів і звернулися з колективною заявою щодо припинення торгівлі розведеним спиртом і самогоном до сільського голови Володимира Жука.
Керівник чудельської громади виніс це питання на розгляд розширеного засідання виконкому сільської ради, куди запросив представників поліції, керівників установ і підприємств, розташованих на території ради, настоятелів церков — православної і християн віри євангельської.
Не забули покликати й продавців точок сурогатного товару. Прийшли не всі, але з тими, хто з’явився, провели бесіду, дали місяць, щоб закрили сумнівний бізнес. Дехто розкаявся одразу й декілька точок таки припинили продаж.
Настоятель місцевого храму села Чудель під час служби акцентував увагу мирян, що з 1 січня 2019 року не хреститиме, не вінчатиме й не хоронитиме штрафників, якщо не припинять діло, що вбиває сім’ї, мозок, через яке страждають діти. Адже за прибутком одних стоять сльози, митарства й біль інших.
Зі свого боку, сільська рада від виконкому всім самогонникам направила листи з роз’ясненнями про шкоду алкоголю та попередженням, що через місяць їх заслухають знову.
Поліція провели два рейди, під час яких знищили 206 літрів самогону, 170 літрів браги, пошкодили три самогонні апарати, а їх власників оштрафували. Зважаючи на те, що сьогодні із самогонників стягують лише 51—170 гривень, вони не дуже страждають через штрафи. Тож місцеві депутати, члени виконкому вирішили не підтримувати й відхиляти заяви тих самогонників, які захочуть, щоб їм виділили земельні ділянки. А ще просять парламент внести зміни до законодавства — збільшити штрафи за самогоноваріння до 17 тисяч гривень. Держава мусить врегулювати це питання, адже це біда не лише жителів села Чудель, каже сільський голова. У такі підпільні гуральні п’яниці виносять з хати навіть харчі, щоб обміняти їх на оковиту.

Сарни Рівненської області.