Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув на своєму засіданні законопроект про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (№ 9253).
Мета законопроекту, згідно з пояснювальною запискою, — врегулювання правових та організаційних засад функціонування системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів в Україні. Фактично йдеться про створення ще однієї системи до існуючої державної системи моніторингу навколишнього природного середовища.
Під час обговорення було зазначено, що законопроект має низку недоліків, які висловили Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради, Торгово-промислова палата і громадська організація «Національний екологічний центр». Серед них — неузгодженість із базовим законодавством у сфері охорони атмосферного повітря, Кодексом України про адміністративні правопорушення та низкою законів. А також внутрішні неузгодженості та дублювання чинного законодавства, несистемність і невідповідність викладу положень законопроекту загальній побудові законодавства України.
Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак у своєму виступі зазначив, що законопроект украй важливий, його розроблення обумовлено необхідністю розв’язання проблем моніторингу, звітності та верифікації парникових газів шляхом державного регулювання, створення передумов для запровадження системи торгівлі квотами парникових газів. Крім того, законопроект підтримано бізнес- асоціаціями.

Зважаючи на викладене, комітет рекомендував парламенту прийняти законопроект за основу.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.