До Святопреображенського монастиря, що в селі Гошів Долинського району, цими передріздвяними днями прибувають чимало паломників. Крім щоденних богослужінь, тут і святкові відправи. А Святвечір увінчається Великою Вечірнею з Литією.

Митці прибули не тільки з нашої країни, а й із Польщі та Білорусі.

Чимало прочан зустріли в монастирі й Новий Рік. Святкові відправи, колядки, віншування, новорічне вогнище та пригощання на Ясній Горі, між небом і землею та під зорями, запам’ятаються надовго.
Гошівський монастир живе не тільки духовним, а й мистецьким життям. Наприкінці року тут уже вчетверте відбувся Міжнародний симпозіум-лабораторія «Малярство на склі». Його ініціювали народні депутати Анатолій Матвієнко та Михайло Довбенко, підтримав благодійний фонд «Україна Інкогніта». Своє сприяння виявили обласна та районна влада, настоятель Гошівського монастиря о. Вінкентій. Куратор проекту — Наталія Сухоліт.
Митці з нашої країни, Білорусі та Польщі на різдвяному пленері створили унікальні картини за темою «Дорога до храму». Цьогоріч тематика робіт була історичною, в різних стилях та напрямах, класичні та модерні.
Опісля картини митців експонувалися у виставкових залах Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська». Відбувся «тихий» аукціон, тобто можна було одразу оплатити вибрану роботу. Виручені кошти використають на благодійні цілі: придбання діагностично-лікувального та реабілітаційного обладнання для закладів соціально-психологічної допомоги, на лікування та фізичну реабілітацію дітей із порушеними функціональними можливостями Долинського, Коломийського та Городенківського районів. Торік після такої акції доброчинці підтримали Івано-Франківський обласний госпіталь ветеранів війни.
Симпозіум став продовженням низки мистецьких заходів, ініційованих благодійними фондами Анатолія Матвієнка «Україна Інкогніта» та «Kulczyk Foundation» (Польща), Івано-Франківськими ОДА і Торгово-промисловою палатою.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Долинською РДА.

Івано-Франківська область.