На Херсонщині загострюються конфлікти між керівництвом органів місцевого самоврядування та депутатами. Так, у великому селі Чонгар, на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, депутати на сесії визнали незадовільною роботу виконавчого комітету сільради та відмовилися затверджувати надбавки до посадових окладів її штатним працівникам (натомість кошти виділили на оплату праці «шерифа»). На думку представників громади, службовці більше грошей просто не заробили — план з надходжень до місцевої скарбнички провалено, боротьба з незаконною торгівлею підакцизними товарами в підпорядкованих сільраді населених пунктах ведеться про людське око. На додачу поліція ще й порушила кримінальне провадження за фактами розтрати коштів тутешніми посадовцями.
А в місті Каховка депутати й команда міського голови Андрія Дяченка не знайшли спільної мови стосовно роботи муніципальної влади на майбутнє. Каменем спотикання стали пропозиції зі створення відділу муніципальної поліції та фінансування оплати праці чиновників, які категорично не влаштували власників мандатів. Бурхлива сесійна дискусія закінчилася тим, що депутати відмовилися затверджувати рішення про умови оплати праці міського голови і структуру міськради. Для опонентів це стало шоком. «З 1 січня всі співробітники виконавчих органів міськради (їх 130. — Авт.) будуть вважатися безробітними і можуть не приходити на роботу», — цитує виступ градоначальника Андрія Дяченка обласна газета «Новий день». Коментарі, як то кажуть, зайві.

ДО РЕЧІ

Дострокової відставки міського голови не буде

У Херсоні не змогли зібрати достатньої кількості підписів за дострокову відставку міського голови Володимира Миколаєнка. Упродовж місяця активістам треба було отримати автографи понад сорока тисяч земляків — більше, ніж проголосували за градоначальника на минулих виборах. Але вдалося зібрати лише 21 тисячу підписів, або ж удвічі менше від необхідного. Цей факт визнали й самі члени ініціативної групи, котрі пообіцяли почати процедуру збирання підписів удруге, якщо міський голова знову порушить якусь із своїх обіцянок чи конфліктуватиме з громадою. Тільки наступного разу у відставку намагатимуться відправити уже весь склад міської ради.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.