В окремих регіонах України найближчими днями очікуються хуртовини, ожеледь та штормовий вітер. Про це застерігає прес-служба ДСНС України, посилаючись на дані Укр-гідрометеоцентру.
У повідомленні, зокрема, йдеться про те, що внаслідок переміщення активного циклону в Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській та Харківській областях очікується ускладнення погодних умов: на дорогах України, окрім півдня, ожеледиця, у західних областях пориви вітру 15—20 м/с. Вдень 4 січня випаде значний сніг, подекуди з дощем, посилення вітру до 15—20 м/с, подекуди на Приазов’ї до 25 м/с, хуртовини, в окремих районах налипання мокрого снігу та ожеледь, приріст снігового покриву на 15—20 сантиметрів. Протягом ночі 5 січня послаблення вітру, вдень 5 січня припинення опадів, проте посилення морозу, йдеться в повідомленні. Синоптики також попереджають про лавинну небезпеку в Карпатах.
Тож у відомстві застерігають, що такі погодні умови можуть призвести до порушень електропостачання населених пунктів, руху транспорту на окремих ділянках доріг та вулиць, ускладнення роботи комунальних служб.

Фото з сайту http://kyivobl.dsns.gov.ua

 

Варто зазначити, що у 2018 році в Києві було зафіксовано 28 температурних рекордів, причому найбільше їх було у травні — 12. Про це йдеться на сайті Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.
Загалом більшість місяців мали значне перевищення середньомісячних температур щодо кліматичної норми, окрім березня та листопада, які виявилися холоднішими за кліматичну норму. Найхолодніше було 26 лютого — 16 морозу, найспекотніше було 15 серпня, коли температура у затінку сягнула 32,8 вище нуля. Опадів випало 595 мм, що відповідає 92 відсоткам кліматичної норми. Однак розподілилися вони по країні дуже нерівномірно.
А от минулорічний грудень вперше після 2012 року виявився типово зимовим. Середньомісячна температура грудня у Києві становила 2,2 морозу, що на 0,1 градуса вище за кліматичну норму. Найхолодніше було 3 грудня, коли мінімальна температура становила під ранок 13,3 нижче нуля, а найтепліше — вже 4 грудня, коли максимальна температура піднялася після полудня до 3,5 тепла.