Життя мешканців багатоквартирних будинків у Сумах у новому році може значно ускладнитися. У деяких багатоповерхівках погасне комунальне освітлення та зупиняться ліфти. Про таку перспективу кореспондентові «Голосу України» розповів керівник одного із сумських ЖЕКів.
Директор назвав першого «кандидата на незручності»: мешканці цієї багатоповерхівки заборгували за надані послуги десятки тисяч гривень, і якщо раніше ЖЕК з такою ситуацією якось мирився, перманентно борючись із окремими боржниками, з початком нового року у нього не залишиться іншого виходу, окрім як відімкнути від комунального електропостачання весь будинок — і тих, хто платив, і тих, хто «забував». Можливо, після цього сумлінні мешканці вплинуть на сусідів, і ті погасять борги.
Директор ЖЕКу розуміє, що такий спосіб розв’язання проблеми — не зовсім законний, але іншого виходу не бачить. У багатоквартирних будинках та гуртожитках чимало струму використовується на освітлення під’їздів, роботу ліфтів, переговорних пристроїв тощо. Раніше кіловат-година такої електроенергії коштувала 1 грн 68 коп., але з 1 січня здорожчала до 3 грн 10 коп. Бо починає діяти постанова НКРЕКП № 2010 за 21 грудня 2018 року, де все це «прописано».
Вартість комунального електроспоживання закладається до тарифів «експлуатаційних витрат», за якими мешканці багатоповерхівок розраховуються з ЖЕКами, а вже ті — з обленерго. На початку січня сумські ЖЕКи мають перерахувати «Сумиобленерго» авансові платежі за комунальну електрику. До тарифів на 2019 рік закладалося 1 грн 68 коп. за кіловат-годину, і саме такі тарифи погодив ЖЕКам Сумський міськвиконком. Але доведеться платити «Сумиобленерго» значно більше — з розрахунку 3 грн 10 коп. за кожну кіловат-годину.
Окрім ЖЕКів, у складній ситуації опинилися також ОСББ. І вже зовсім із незрозумілих причин до них прирівняли мешканців гуртожитків — відтепер усі ці категорії споживачів, котрі де-факто є фізичними особами, де-юре платитимуть за електроенергію як юридичні. У цьому, власне, й полягає останнє нововведення у сфері енергоспоживання: якщо раніше комунальна електрика оплачувалась за тарифами «для населення», то тепер вона коштуватиме для всіх, як для юридичних осіб. Окрім вищезгаданих категорій споживачів, подорожчання стосується також автогаражних кооперативів і садово-городніх товариств.
Проблему обговорили на позачерговій сесії Сумської міськради, що відбулася напередодні нового року. Депутати прийняли звернення до Кабінету Міністрів і НКРЕКП, у якому вимагають скасувати «реформу». Логіка регулятора і справді дивна. Фактично постановою НКРЕКП констатується, що електроенергія для живлення у квартирі телевізора чи комп’ютера витрачається «для потреб населення», а кіловат-години для підйому ліфтом чи для освітлення у під’їзді, аби людина не набила лоба, використовуються для потреб якихось юридичних осіб. То, може, нехай ті міфічні юридичні особи і платять? Неприйнятне і ставлення держави до ОСББ, які вона мала б не дискримінувати, а навпаки, плекати. Депутати Сумської міськради звертають увагу чиновників на те, що ОСББ — це не споживачі електричної енергії, а лише представники споживачів — фізичних осіб. Встановлюючи для ОСББ майже удвічі підвищену плату за використану електроенергію, регулятор прирівнює фізичних осіб до юридичних.
На сьогодні члени ОСББ оплачують рахунки за газ, водопостачання та водовідведення, вивезення відходів за тарифами, встановленими для населення. «Випала» із цього правила лише електроенергія. Повернуть її до рівня інших комунальних благ чи, навпаки, «опустять» їх до рівня електропостачання — невідомо. І ця невідомість також тривожить...

Сумська область.