Під такою назвою у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася персональна виставка тканих виробів Миколи Кокіша з села Розтоки Рахівського району.

 

Майстер ткацтва Михайло Кокіш під час відкриття його персональної виставки в Ужгороді.

 

Роботи майстра зачаровують.

 

Виставку організували співробітники Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури, який упродовж останніх років у співпраці з ужгородським скансеном (Музей просто неба. — Ред.) провів цілу низку подібних заходів. Їхня мета — дати можливість народним умільцям з різних — і найвіддаленіших — сіл та районів краю презентувати свій творчий доробок для широкого кола поціновувачів народного мистецтва.
— Слід зазначити, що Микола Кокіш — майстер, котрий досконало володіє технологією обробки вовни, виготовляє з неї найрізноманітніші вироби, які нерідко стають унікальними, — розповідає директор музею Василь Коцан. — Любов до рідного, традиційного допомагає Миколі, фармацевту за фахом, зберігати та примножувати традиції рідного краю. На виставці майстер представив знамениті гуцульські ліжники, сувої домотканих доріжок, традиційні гуцульські рушники, виконані в техніці ручного перебірного ткацтва. Виставка цінна й тим, що на ній бачимо зразки традиційного народного вбрання, зокрема й такі рідкісні, як вовняна осінньо-зимова накидка гугля. Гармонійно в експозицію вписалися запаски, пояси, а також різного роду сумки — бесаги, тайстри, дзьобенки.
Зі словами вітання та характеристикою творчості майстра виступили директори музею та Центру культури Василь Коцан і Ганна Дрогальчук. Остання, зокрема, наголосила на тому, що ткані вироби Миколи Кокіша внесені до обласного реєстру елементів нематеріальної культурної спадщини, а також вручила грамоту майстру. До слів вітання приєдналась й Ольга Штефанюк, провідний методист Рахівського районного Будинку культури. Вона відмітила, що Микола Кокіш є постійним учасником виставок, фестивалів, ярмарок, невпинно працює та вдосконалює свої твори, вносячи в них свій авторський задум. Професійну, мистецьку оцінку творам автора виставки дали Михайло Белень, голова закарпатського осередку Національної спілки дизайнерів України, а також Роман Пилип, мистецтвознавець, доцент Закарпатської академії мистецтв. Вони відмітили професіоналізм М. Кокіша, збереженість у його роботах традицій, зокрема у колористиці та побудові орнаментальних композицій.
Роботи Миколи Кокіша милують око та користуються неабияким попитом у шанувальників народного мистецтва. Всіх бажаючих зануритись у світ традицій народного ткацтва запрошують до Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Виставка триватиме до 20 січня цього року — протягом усього новорічно-різдвяного циклу.

Василь НИТКА.
Фото надані музеєм.

Ужгород.