Коли у Великокопанській об’єднаній територіальній громаді (до неї входить три села на 7,4 тисячі мешканців) Олешківського району Херсонщини заговорили про необхідність створення власного Центру адміністративних послуг, у сільраді могли відмовити через відсутність вільного приміщення. Та тут так не звикли: приміщення почали шукати — і знайшли. Це була простора будівля зведеного ще за часів СРСР продовольчого магазину, де спершу продавали молочні продукти, а потім рибу, та впродовж кількох останніх років вона стояла закинутою.
У бюджеті ОТГ накопичили 240 тисяч гривень. За них магазин викупили у власника, замовили проектно-технічну документацію під майбутню реконструкцію вже для геть інших цілей. Тепер коштом громади та держави зібрали 1,6 мільйона гривень на реконструкцію нерухомості під майбутній Центр адміністративних послуг, який має відкритися вже у квітні нинішнього року. Голова Великокопанської ОТГ Валентина Костенко додає: у ЦНАПі можна буде не тільки отримати свідоцтва про реєстрацію шлюбу та народження дитини, чи здати документи на біометричний паспорт. Тут хочуть створити офіс нотаріуса, надати площі для роботи службовця Пенсійного фонду й служби соціального захисту, аби в мешканців сіл Великі Копані, Абрикосівки та Добросілля не було потреби їздити по папірці з печаткою до обласного чи районного центру.
Деякі з довідок у колишньому магазині будуть «продавати», тобто частина послуг ЦНАПу буде платною. Але в сільраді розуміють, що ця плата, у ліпшому разі, окупить придбання канцтоварів та платню за «комуналку», а штат Центру надання адміністративних послуг доведеться утримувати коштом громади. Але в ОТГ заздалегідь на це згодні: витрати окупляться за рахунок суттєвої економії часу й грошей на далекі поїздки до різноманітних міських установ.

Херсонська область.