ПОЧАТОК У №№ 110, 115, 118, 124, 129, 133,140, 144, 149, 154, 161, 166 ЗА 2017 РІК ТА В №№ 168, 173, 178, 180, 191, 200, 231 ЗА 2018 РІК.

 

Окупований Луганськ, 4 листопада 2014 року. Іоанникій (Кобзєв), митрополит Луганський і Алчевський Української православної церкви (Московського патріархату), та Ігор Плотницький, ватажок угруповання «ЛНР», що визнане в Україні терористичним.

 

Окупований Крим, 14 січня 2017 року. Митрополит Української православної церкви (Московського патріархату) Платон благословляє російську зенітну ракетну систему великої і середньої дальності С-400 «Тріумф», розгорнуту в Феодосії.

 

«Брехня починається із самої назви — УПЦ»

Окупація Криму, війна на сході, де служителі УПЦ МП освячують зброю агресора та всіляко підтримують бойовиків, надзвичайна ситуація в Запоріжжі, коли піп відмовився відспівувати трагічно загиблу дитину, посилаючись на канони, яких немає, але за якими можна молитися за Сталіна, як це особисто зробив Московський патріарх у головному соборі Москви на панахиді за тим, хто відправив на смерть мільйони людей, змусили українське суспільство перейти від дискусії про роль церкви Московського патріархату в розпалюванні національної, релігійної ворожнечі та ненависті й просуванні ідей «русского мира» до вимоги повернути національні святині — Києво-Печерську і Почаївську лаври, інші давні храми, — збудовані нашими предками й козаками, їх законному власнику — Українській церкві Київського патріархату та заборонити діяльність УПЦ МП на території нашої країни.
Народні депутати Андрій Іллєнко, Олег Осуховський, Юрій Левченко, Олександр Марченко, Михайло Головко, Андрій Білецький, Олег Петренко та Оксана Корчинська звернулися до РНБО з проханням розглянути питання щодо антидержавної діяльності представників Московської церкви в Україні. Народні обранці вимагали «припинити їх підривну діяльність в органах державної влади, ЗСУ, правоохоронних структурах, навчальних закладах», невідкладно розпочати процес повернення святинь, незаконно привласнених УПЦ МП, та вжити заходів щодо перейменування УПЦ МП на РПЦ в Україні.
Єпископ Запорізький і Мелітопольський Запорізької єпархії Української Православної церкви Київського патріархату Фотій зазначає: «У Московському патріархаті кажуть, що вони незалежні від Москви. Навіщо свідомо обманювати людей? Брехня ж починається із самої назви. Сьогодні дедалі частіше в офіційних назвах прибирається приставка «Московський патріархат», а пишеться лише «Українська православна церква». А потім ми заходимо в церкву і чуємо: «Молимся о великом господине нашем, святейшем патриархе Кирилле, патриархе Московском и всея Руси».
Погано прихована брехня викликає справедливе обурення вірян. Після Євромайдану та з початком військової агресії РФ на сході з УПЦ МП під юрисдикцію Київського патріархату почали переходити цілими парафіями з храмами, що належать громаді. За даними на кінець 2016 року таких парафій було 39.

Православна «ДРГ»

Антиукраїнський фронт УПЦ МП відкрила задовго до військової агресії РФ на сході. Коли на Донеччину та Луганщину з території Росії зайшли диверсійні групи, які брали участь у захопленні обласних та районних адміністрацій, СБУ, вони спиралися на підтримку не лише агентури, а й церкви. Герой України, генерал-майор ЗСУ Ігор Гордійчук, який у серпні 2014 року командував загоном спецпризначенців, котрі діяли в тилу ворога і одні з перших узяли висоту на Савур-Могилі і потім дванадцять діб її утримували, зазначає, що в Святогірській лаврі на Донеччині з початком військового конфлікту з Росією перебували бойовики та зберігалися зброя, боєприпаси, спорядження. «У лаврі був загін спецназу, кадировці», — каже військовик. За даними групи радіоперехоплення, їх там було більш як  сотня. Генерал-майор називає представників Московського патріархату путінською армією та священиками подвійного призначення, вони ніби і священики, і заразом бойовики, а саму церкву — структурою ФСБ Росії.
Священиків УПЦ МП порівняв із терористами і капелан з АТО Микола Мединський, який каже, що ті служать не Христу, а президенту Росії Путіну, а саму його церкву називає «передовою артилерією».
Представників УПЦ МП у співпраці з бойовиками ОРДЛО звинувачує і Міністерство культури України. На сайті відомства повідомляється про такі випадки і як доказ наводиться інтерв’ю А. Ліцоєва, очільника так званого Комітету у справах релігії та духовності угруповання «ЛНР», що визнано в Україні терористичним, оприлюднене луганською сепаратистською інформагенцією «Істок». У своєму інтерв’ю Ліцоєв каже, що створенням цього комітету, а також призначенням його на посаду керівника цього органу опікувався особисто владика Митрофан (Юрчук) — митрополит Луганський і Алчевський, постійний член Священного синоду УПЦ МП. У міністерстві зазначили, що факти відвертої співпраці представників кліру і вищого духовенства УПЦ МП, які перебувають на тимчасово не підконтрольних українській владі територіях, з представниками проросійських терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР, фіксують у відкритих джерелах починаючи з 2014 року.
За словами колишнього священика УПЦ МП, а нині військового капелана з Київського патріархату Сергія Дмитрієва, його колишні «колеги» тісно співпрацюють з бойовиками — щонайменше освячують бойовиків, що воюють з Україною, їхні зброю, військову техніку — танки і «Гради», проводять хресні ходи з окупантами.
У відкритих джерелах можна знайти знімки, на яких митрополит Луганський та Алчевський УПЦ МП Іоанникій (Кобзєв) з іконою в руках благословляє тоді ще ватажка бойовиків «ЛНР» Ігоря Плотницького, інший служитель — Ігоря Стрєлкова (Гіркіна), полковника ГРУ РФ, диверсанта і терориста з Росії, котрий у 2014-му брав участь у захопленні Верховної Ради АРК, керував диверсійними групами в Сімферополі, потім у Слов’янську. На ще одній світлині митрополит УПЦ МП Платон в окупованому Криму окропляє святою водою російські зенітні комплекси великої і середньої дальності С-400 «Тріумф», розгорнуті у Феодосії. І цей перелік можна продовжувати, адже співпраця служителів УПЦ МП з окупантами і бойовиками видається ними за подвиг, «борьбу за отечество и православную веру».
Духівництво УПЦ МП надає бойовикам не лише моральну підтримку, а й саме є членом терористичних угруповань. 
Так на блокпосту «Бугас», неподалік Вол-новахи, прикордонниками затримано «батюшку», котрий прямував у захоплений терористами Донецьк. Він, поспішаючи, дістав з кишені посвідчення, видане так званим «міністерством державної безпеки ДНР», яке засвідчувало його приналежність до батальйону «Восток». 
На боці бойовиків воював і луганський священик Володимир Марецький, затриманий у Новоайдарському районі. У московського попа було вилучено посвідчення члена терористичного угруповання «Донське козацтво», видане Ципкаловим, першим заступником «народного губернатора ЛНР» російського шовініста Болотова. Серед луганських священиків, які ще до початку Євромайдану брали активну участь у проросійських акціях, організованих комуністами, регіоналами і так званими донськими козаками (ці групи російська агентура активно використовувала в Криму для участі в акціях проти заходу натовських кораблів в українські порти і спільних військових навчань), —  Олексій Слюсаренко, Олександр Авдюгін, Олександр Пономарьов та інші. Вони не лише проводили проросійські зібрання на подвір’ях храмів, били у дзвони, підтримуючи штурмовиків, що захоплювали органи влади, а й освячували блокпости сепаратистів, їхні укріплення.
«Українська православна церква, орієнтована на Московський патріархат, опинилася в дуже складній ситуації, — каже відомий релігієзнавець, який майже два роки перебував у підвалах «ДНР», Ігор Козловський. — З одного боку, вони (священнослужителі МП. — Авт.) вітаються на окупованих територіях, оскільки, з точки зору тієї сили, яка захопила владу, УПЦ фактично є інструментом, який освячує ці дії. Вони беруть участь в освяченні, демонстраціях, парадах, відкритті різних пам’яток. Фактично вони стають співучасниками. Відмовитися від цього складно. Але деякі з них щиро зорієнтовані на Росію. Справді, є священнослужителі, для яких зв’язок з Москвою не тільки історичний, а й реальний нині. З цієї точки зору, чи є їхня позиція сепаратизмом, юридично повинен визначити суд».
Не обійшов увагою тему «церковного тероризму» і сайт «Миротворець», який оприлюднив інформацію і про використання Росією УПЦ МП під час «російської війни» в південних областях, зокрема в Миколаївській та Одеській. На своїй сторінці у Фейсбуці «Миротворець» зазначає, що «одним із тих, хто координував дії сепаратистів в Одесі і Миколаєві був протоієрей Андрій Новіков, який пізніше втік до Москви. Про нього йде мова в розмові між радником президента Росії Сергієм Глазьєвим, який координував дії російських диверсантів в Україні, і агентом Кремля Кирилом Фроловим, в якому останній якраз і називає Новікова відповідальним за «утримання Миколаївщини», де сепаратисти блокували українських військових».
Представники Московського патріархату, нехтуючи всім відомими фактами, переконують свою паству в тому, що на сході йде, як вони кажуть, громадянська війна. У січні 2016 року предстоятель УПЦ МП Онуфрій заявив, що анексований Росією Крим «сам відпав», а військовий конфлікт на Донбасі виник тому, що «почали зі своїми західними цінностями втручатися на схід. А в жителів Донбасу інші герої, інші цінності. Нехай вони будуть у них». Митрополит Онуфрій, який запам’ятався тим, що не встав у Верховній Раді, коли оголошували імена Героїв України, зокрема і загиблих, категорично і повністю заперечує участь у війні російської армії.

«Повинні піти з їх хрестами, іконами й політичною пропагандою»

Нещодавно Синод УПЦ Московського патріархату затвердив для загальноцерковного вшанування ікону Божої Матері «Луганської», що зберігається у Свято-Петропавлівському кафедральному соборі захопленого бойовиками обласного центру. З 2014 року цей образ є головним символом терористів. Тепер рішенням Синоду у визначені дні шанування поклонятися улюбленій іконі бойовиків мають в усіх храмах на всій території України, що належать до юрисдикції Московського патріархату.
Для агітації за ідеї «русского мира» на Донбасі не гребують нічим. Знову-таки нещодавно російські прикордонники привезли в один із підрозділів «ЛНР» «ікону» із зображенням російського солдата Євгенія Родіонова, котрий воював у Чечні, де й загинув. Під час церемонії передачі образу «новоявленого святого» священики Луганської єпархії УПЦ МП провели молебень, ікону освятили, наголосивши, що про це попросила їх мати солдата-вбивці, який воював проти чеченців на їхній споконвічній землі.
Ще одним із проявів «канонічного сектантства» стала спроба надати рис святості загиблому терористові Моторолі (Павлов із Ростовської області РФ), котрий у Донецьку особисто стратив полоненого, побитого до напівсмерті «кіборга» Ігоря Брановицького. На сепаратистському телеканалі показали сюжет, як у селищі Кринична, що на околиці окупованої Макіївки, Моторола «силою слів» «оживив» джерело, яке, за словами місцевої мешканки, перестало бити й пересохло після того, як сюди «прийшли українські війська».
Наприкінці минулорічного січня священики Луганської єпархії УПЦ МП прийняли присягу 40 так званих козаків, що поповнили лави російсько-терористичних військ. На своїй сторінці у Фейсбуці засновник проекту «Колаборанти, які бувають в Україні» Олександр Чернов пише: «Присяга зобов’язує кожного козака і дає йому право зі зброєю в руках захищати свою «Родіну» від ворога. Провів Богослужіння настоятель храму княгині Ольги ігумен Пимен у пересувному храмі «Народної міліції ЛНР».
Капелан Сергій Дмитрієв каже, що єпархії Московського патріархату, які орієнтуються на країну-агресора і стали інструментом її політики, мають піти з України «зі своїми хрестами, іконами і політичною та релігійною пропагандою, бо все це — складова окупації та агресивного вторгнення в Україну».

Світлана ЧОРНА.
Фото з відкритих джерел.