Виставку поштових карток «Різдво у Єлисаветграді: святкові листівки та пошта» із колекції відомого філокартиста Юрія Тютюшкiна розгорнули в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Дмитра Чижевського (на знімку). Їх датують кінцем ХІХ — початком ХХ століття, зазначила модератор заходу мистецтвознавець Світлана Ушакова.

За словами Юрія Тютюшкiна, представлені 25 кольорових листівок є зразками тогочасних вітчизняних та зарубіжних друкованих видань. На випущених у Кракові, Відні, Берліні та містах тодішньої Російської імперії картках є біблійні сценки, янголята, ялинки, тройзілля, гостролист, омела тощо.
В Україні прообраз сучасної пошти існував ще за часів Київської Русі та Гетьманщини Богдана Хмельницького. Про них розповів краєзнавець, журналіст Володимир Поліщук. За його даними, перше поштове відділення в Єлисаветграді з’явилося 17 лютого 1784 року на території фортеці. Тож, можливо, відтоді шанувальники Різдва вітали один одного такими листівками. Виставка триватиме до Водохреща.

Фото автора.