Створили ОСББ? ЖЕК має передати документацію на будинок

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо встановлення відповідальності за порушення строку передачі документації на багатоквартирний будинок, в якому створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Проектом закону № 5499 пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 1492, що передбачає відповідальність за порушення строку передачі технічної та іншої документації, передбаченої законодавством, на багатоквартирний будинок, в якому створено ОСББ. Якщо ж балансоутримувач багатоквартирного будинку порушуватиме строки передачі документації — йому доведеться сплатити штраф на посадових осіб від 500 до тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
Справи про адміністративні правопорушення, передбачені цією статтею, згідно із законопроектом, розглядатимуть районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судді), а протоколи про адміністративні правопорушення на посадових осіб складатимуть обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.
На думку членів комітету, прийняття законопроекту стане превентивним механізмом щодо порушення строків передачі технічної документації на будинок замовниками будівництва або попередніми власниками будинків з метою перешкоджання створенню ОСББ.

Хмарні технології потребують правового врегулювання

Комітет з питань інформатизації та зв’язку упродовж дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання провів п’ять засідань, на яких розглянуто 21 питання, 12 з яких присвячено обговоренню проектів законів та постанов. Про це йдеться у звіті комітету, оприлюдненому на офіційному веб-сайті парламенту.
Законотворча діяльність народних депутатів України — членів комітету була спрямована на правове врегулювання переважно у сфері електронних довірчих послуг, електронних комунікацій, кібербезпеки, користування радіочастотним ресурсом, надання телекомунікаційних послуг тощо.
Зокрема, за поданням комітету підготовлено до другого читання проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень (№ 4302), спрямований на створення умов для більш ефективного використання державних ресурсів шляхом впровадження новітніх технологій, зокрема, при обробці інформації, якою володіють органи державної влади та органи місцевого самоврядування, державні підприємства, установи та організації.
8 вересня 2018 року в Одесі відбулися виїзні комітетські слухання «Законодавче забезпечення ринку ІКТ», на яких обговорено питання кібербезпеки, запобігання крадіжкам та пошкодженню телекомунікаційного обладнання, а також заходи щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. За підсумками виїзних слухань розроблено Рекомендації Кабінету Міністрів та Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони.
За ініціативи комітету під час опрацювання та ухвалення Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік» та внесення низки змін до податкового законодавства не допущено підвищення ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України у 2019 році.
Комітет також проводив конференції, круглі столи та інші публічні заходи щодо обговорення розвитку ІКТ-галузі.
Упродовж дев’ятої сесії до комітету надійшло 893 заяви і звернення від центральних та місцевих органів виконавчої влади, профільних організацій представників ІКТ-ринку, бізнесу та громадян.
Очікують розгляду в сесійній залі у першому читанні підготовлені комітетом законопроекти про електронні комунікації (№ 3549-1), «Про радіочастотний ресурс України» (№ 5051), «Про електронні довірчі послуги» (№ 8462-д), про публічні електронні реєстри (№ 8602). Загалом на розгляді у комітеті перебуває 111 законопроектів, з них щодо 23 комітет визначено головним.

Підготувала Олександра КУЧЕРЯВА.