Як уже повідомляв «Голос України» у публікації «На ділянці морського фронту — серйозна ротація» (випуск газети за 10.01.2019), 9 січня в акваторію Чорного моря увійшов бойовий корабель Північного флоту РФ — ракетний протичовновий есмінець «Североморск» (619). Як зазначив у своєму коментарі керівник моніторингового проекту «Майдан іноземних справ» Андрій Клименко, уперше за час окупації Криму в Чорне море зайшов не просто десантний корабель іншого (не Чорноморського) флоту РФ, а корабель, який належить до основної ударної сили ВМФ РФ у далекій морській зоні.
Пізніше в прес-службі ВМС ЗСУ підтвердили цю інформацію й повідомили, що російський великий протичовновий корабель «Североморск» прямує в порт окупованого Севастополя. Як повідомляє УНІАН, у ВМС ЗСУ зазначили, що в такий спосіб РФ посилює своє військове угруповання в територіальних водах у районі тимчасово окупованого Криму. У відомстві додали, що не мають інформації про те, з якою метою РФ передислоковує корабель.
Незважаючи на величезні загрози з боку Росії, Україна не відмовиться від свого права вільно проходити через Керченську протоку й спрямовувати судна у свої порти на Азовському морі. Про це заявив глава військового відомства Степан Полторак в інтерв’ю «Урядовому кур’єру». Він також прокоментував захоплення росіянами наших кораблів в акваторії Чорного моря 25 листопада минулого року.
«Відкритий напад на наші військові кораблі в нейтральних водах був для нас несподіваним. На моє переконання, РФ чекала, що наші хлопці відкриють вогонь, щоб використати це для початку масштабної агресії. Для цього вона підготувала значну кількість техніки, озброєння і особового складу на кордоні з Україною. Наші ж моряки діяли, не порушуючи жодної конвенції або міжнародного договору. А воєнний стан став засобом захисту країни від можливого подальшого вторгнення», — сказав міністр оборони. На його думку, другу спробу проходу українських військових кораблів росіяни використали для провокації. Степан Полторак запевнив, що такі походи українська сторона організовуватиме й надалі, «бо Азовське море теж українське, а Маріуполь і Бердянськ — наші порти, де працює значна частина економіки». При цьому він сподівається, що нашим партнерам у світі вдасться переконати Росію в необхідності виконання міжнародних угод.