На східному фронті спостерігається відносне затишшя. За даними прес-центру ООС (на 11.01), за добу російські окупаційні війська тричі порушили режим припинення вогню. При цьому зафіксовано один випадок застосування озброєння, забороненого Мінськими угодами. Ворог бив із мінометів калібру 82 мм, великокаліберних кулеметів по наших позиціях у районі населеного пункту Жовте на луганському напрямку й із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї в районі селищ Водяне й Павлополь на маріупольському напрямку.
Найбільша загроза прямої агресії РФ буде між першим і другим туром президентських виборів. Таку думку в телеефірі озвучив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак, говорячи про військові ризики політичної кампанії. «На мій погляд, не дай Боже, щоб це сталося, але найнебезпечнішим буде період між першим і другим туром, якщо буде другий тур. Бо саме цей час буде найкращим для військової агресії проти України», — вважає він.
Раніше багато військових експертів прогнозували деескалацію ситуації на фронті напередодні виборів з одночасною активізацією проросійських сил усередині країни, зокрема у вигляді організації провокацій, диверсій, терактів для дестабілізації ситуації на підконтрольній Києву території. Ці прогнози підтверджує статистика СБУ. Минулого року викрито 71 особу, причетну до розвідувально-підривної діяльності іноземних спецслужб. Слідчі СБУ почали 114 кримінальних проваджень за статтею 111 Кримінального кодексу України «Державна зрада». Крім того, військова контррозвідка СБУ виявила 152 учасників терористичних організацій «ЛНР»/«ДНР», 54 з яких затримали.
Також запобігли 8 терактам на території України, 5 з яких — розкрили. Загалом за 2016—2018 роки запобігли 28 терористичним актам.