П’ятеро українців померли від ускладнень, спричинених вірусом грипу типу А вже у 2019 році. Загалом в Україні з початку нинішнього епідсезону (жовтень 2018 р.) від грипу загинуло 13 осіб. Тим часом фахівці застерігають, що лише вакцинація може вберегти від захворювання, пов’язаних з ним ускладнень та смерті.

За даними МОЗ, з 1 жовтня 2018 р. до 6 січня цього року в Україні зареєстровано 2 439 032 особи, які захворіли на грип та ГРВІ. Загалом по Україні захворюваність на 17,6 відсотка менше від епідемічного порога. Утім, складною є ситуація на Київщині, у Житомирській та Чернігівській областях.
Грип — це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип. Симптоми виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Підступність нинішнього штаму, застерігають спеціалісти, у тому, що він може починатися як звичайна застуда, що притупляє пильність.
Центр громадського здоров’я України рекомендує за появи перших симптомів звертатися до лікаря, адже самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я, а невчасне виявлення грипу може призвести до тяжких ускладнень і навіть смерті хворого.
Фахівці ЦГЗ радять навіть посеред епідсезону зробити щеплення, щоб уберегти себе від ризику захворіти на грип. Також сезон захворюваності на грип та ГРВІ не є причиною відмовлятися від планової вакцинації проти інших захворювань — для відтермінування щеплення мають бути чітко визначені протипоказання щодо введення тієї чи іншої вакцини.

Вл. інф.