У Верховинському музеї Гуцульщини розгорнута виставка «Свидовець і Гуцули». На ній представлені роботи заслуженого діяча мистецтв України Миколи Рибенчука та його дружини Людмили, створені на основі проведеної науково-мистецької експедиції Свидовецьким хребтом.

На знімку: Людмила і Микола Рибенчуки.

Майстри не тільки провели мистецький пленер, а й збирали у високогір’ї Карпат лікарські трави, досліджували залишки давньої культури арійців, які жили колись на цих вершинах. Знайшли чимало цікавих доказів їх існування.
Як результат — представлені на виставці живописні етюди і художньо оформлений гербарій лікарських трав і цілющих коренів Карпат: калгану, родіоли рожевої (золотий корінь), сиверсії-монтани.
Виставку високо оцінив народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький. Побували тут й інші високоповажні гості, котрі різдвяними днями відвідували Гуцульщину.
Нині в музеї Івана Франка в Криворівні триває виставка Миколи Рибенчука «Українські коляди». У творах відображене унікальне явище світової культури, яке йде із глибин віків. Адже в горах ще в дохристиянські часи молилися на священних вершинах Карпат, славили духовну красу неба й матінки-землі.
Картини випромінюють особливу енергетику, наповнюють дім красою. Тож знайшлося чимало охочих їх придбати.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Миколою Рибенчуком.