В Одеській області завершили складати кадастр виноградників. Він містить повну інформацію про місце й площі насаджень, статус земельних ділянок, особливості ґрунту та мікроклімату, а також сорт і яке саме вино з нього виготовляють.
Нині до бази даних Одеської області внесено повну інформацію про більш як 1600 земельних ділянок під виноградними насадженнями різних сортів. Перелік включає 40 найменувань технічних сортів, 56 столових і 4 підщепних.
Для цього протягом 2015—2018 років обстежили виноградні насадження 175 суб’єктів господарювання на території 13 районів області. Їхня загальна площа становить майже 17500 гектарів. Періодичне відновлення кадастру надалі виконуватимуть в рамках обласної програми «Аграрна Одещина».
Зазначимо, такий реєстр ефективно працює у всіх виноробних країнах ЄС. Отже, планується, що у разі виходу на зовнішні ринки збуту кадастр виноградників знадобиться виробникам з Одеської області. До штрих-коду на пляшці вина, яка потім надійде у продаж, вноситимуть всю інформацію про місце вирощування сировини («від виноградника до пляшки»).
Нагадаємо, в Одеській області реалізується проект Євросоюзу, який дозволить контролювати найменування й походження вина за стандартами ЄС. Його мета — пошук і встановлення географічних покажчиків, які позначають унікальні традиції, культурну спадщину та історію України. Ці вказівки створюють чіткий зв’язок «місце-товар» і дозволяють виробникам з певного географічного району вимагати зазначати на пляшці інформацію, звідки товар походить.

Одеська область.