Проект «Північний потік-2» не відповідає інтересам Євросоюзу в галузі безпеки. Таку думку висловив посол США у Німеччині Річард Гренелл у листі на адресу німецьких компаній, котрі беруть участь у його реалізації. Послання дипломата надрукувало видання Bild am Sonntag.
Глава американської дипломатичної місії також порадив бізнес-структурам ФРН прискіпливіше розглянути ситуацію, оскільки вони ризикують потрапити під фінансові обмеження з боку Америки. «Як ви знаєте, — йдеться у документі, — США рішуче виступають проти «Північного потоку-2». Адже цей газопровід несе серйозні геополітичні наслідки для наших європейських союзників і партнерів».
Гренелл стверджує, що проти спорудження нової гілки транзиту заперечують «члени ЄС Східної Європи та чимало урядів Західної Європи, Канада». Він також попередив про можливе збільшення небезпеки російського впливу з допомогою трубопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік». До того ж у зв’язку з цими маршрутами знизиться транзитний статус України, а ЄС залежатиме від Москви. «У результаті фірми, котрі підтримують спорудження обох газогонів, активно підривають безпеку України та Європейського Союзу», — вважає американський посол та застерігає, що його «лист слід сприймати не як погрозу, але як зрозумілий вияв політики США».
Натомість у редакційному коментарі Bild am Sonntag ідеться, зокрема, про те, що подібне послання може зумовити зростання напруженості між Берліном і Вашингтоном. На відсутність дипломатичної етики в посла США в Берліні вказало видання Der Spiegel, «оскільки він порушує Віденську конвенцію про дипломатичні відносини, втручаючись у внутрішні справи країни».
МЗС ФРН поспішило заявити, що дії Гренелла не відповідають дипломатичним нормам. Міністр закордонних справ Гайко Маас повідомив про чіткий сигнал Вашингтону щодо помилковості запровадження односторонніх санкцій за участь у реалізації проекту «Північний потік-2». «Питання європейської енергетичної політики мають вирішуватися у Європі, а не в США», — підкреслив він.
У свою чергу німецькі бізнес-структури розцінили послання американського посла як «спробу шантажу», чимало з них переконані, що Вашингтон перейшов до «економічного терору», однією з цілей якого є «Північний потік-2».
А деякі експерти вважають, що нинішня позиція США стосовно спорудження трубопроводу — своєрідна нова точка відліку у відносинах з ФРН. Задля власного виходу на європейський та німецький, зокрема, ринок газу Вашингтон намагається змусити Берлін поступитися, знищивши конкуренцію політичним тиском — уже не лише на ЄС і окремі країни, а й на окремі компанії, котрі мають ще менше можливостей чинити йому опір.
Тим часом офіційний Берлін продовжує наполягати, що будівництво газогону зумовлене винятково економічною і комерційною доцільністю. Так само й на одному із засідань Бундестагу депутати підкреслювали, що він спричинить не залежність від РФ, а навпаки «створить взаємозалежність» — через тісні зв’язки постачальника та споживачів. Підтримує проект і Східний комітет німецької економіки.
На цьому тлі захисту власних економічних інтересів дедалі «розмитішими» стають голоси тих, хто закликає враховувати також інтереси України як країни-транзитера, що має власну потужну ГТС, котрої цілком достатньо для доправлення вуглеводнів у Європу. І практично зникає з ужитку ще не дуже давно висловлена канцлером Ангелою Меркель заява про політичне спрямування «Північного потоку-2»…

Берлін.

ДОВІДКА

«Північний потік-2» передбачає спорудження магістрального газопроводу від узбережжя РФ через Балтійське море до кордонів ФРН. Його потужність має становити 55 млрд кубометрів газу на рік. Реалізацію проекту плановано закінчити до кінця 2019 року. Нині прокладена майже третина від загальної протяжності газогону (1224 км).