Президент Петро Порошенко 15 січня відвідав з робочою поїздкою Луцьк, де взяв участь у подячному богослужінні в кафедральному Свято-Троїцькому соборі. Привітати високого гостя на Театральний майдан прийшли майже тисяча жителів і гостей міста. Після цього Петро Порошенко в супроводі священнослужителів і керівництва області пройшов у храм. Службу провели митрополит Луцький і Волинський Михаїл і почесний патріарх Православної церкви України (ПЦУ) Філарет.

Лучани вітають Петра Порошенка.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).

— Ми маємо дякувати патріарху Варфоломію, Петру Порошенку та всьому народові, — сказав, звертаючись до парафіян з проповіддю, патріарх Філарет. — Ми обов’язково об’єднаємось, іншого шляху в українців немає. Сьогодні на сході триває війна. Деякі брати не хочуть об’єднуватися з нами і сподіваються на силу Москви. Але Москва втратить свою силу і перемога буде наша. Ми не самі. З нами і Європа, і Америка. Але головне — з нами Бог. У чому Бог з нами, а не з ними? Бо ми країна миролюбива. Згадайте історію: Україна ніколи не завойовувала чужі території. Лише Україна віддала свою ядерну зброю. Про що це свідчить? Це свідчить про миролюбність. Ми хочемо миру, але за свою свободу ми життя віддамо. Наші найкращі сини і доньки на сході віддають свої життя, найдорожче, що у них є. Бо люблять свою землю, Бога, правду. Бог там, де любов, а де неправда — Бога не шукайте. Той, хто ходить кривими дорогами, приречений на поразку. Тому ми сподіватимемося, що отримаємо перемогу, об’єднаємось і отримаємо патріархат.
Оплесками, хоч це і не практикується в православних храмах, присутні вітали Президента, який разом з патріархом Філаретом привіз на Волинь Томос, а ще висловлювали в такий спосіб свою подяку главі держави за відстоювання незалежної Української церкви.
— Зараз когось корчить, хтось дуже незадоволений тим, що ми маємо Томос. Комусь не подобаються наші подячні молитви, коли ми дякуємо Господу за це. Хтось шукає в цьому Томосі відсутність автокефалії. Не знайдете! І не слухайте ваших інструкцій з Москви, вони точно до добра не доведуть. І шукають, що митрополія це не є самостійність. Неправда. Моя порада — сходіть до Православної церкви України, покайтеся, сходіть на сповідь, причастіться. Воно точно попустить. І буде легше вам, — сказав Президент Петро Порошенко по завершенні подячного молебню, звертаючись до мирян, які прийшли в кафедральний Свято-Троїцький собор.
Президент подякував Вселенському патріарху Варфоломію за надання автокефалії Православній церкві України, патріарху Філарету, а також митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлу за його зважену державницьку позицію 15 грудня під час Собору в Софії Київській. Завершився молебень спільним виконанням колядки.

Волинська область.