Цього тижня стартувала реєстрація вчителів для участі в пілотному проекті сертифікації. Вона відбувається в онлайн-режимі через сайт Українського центру оцінювання якості освіти.
«Участь у сертифікації є виключно добровільною — це одна з її головних засад, — наголосила міністр освіти і науки Лілія Гриневич. — Цього року ми проводимо апробацію механізмів проведення сертифікації, тож у пілотному проекті зможуть узяти участь до 1 000 вчителів початкових класів. Щоб долучитися до пілоту могли педагоги з усіх регіонів, ми попередньо визначили максимальний обсяг заяв, які можуть бути подані від кожної з областей. Він розрахований на пропорційних засадах — залежно від кількості вчителів початкових класів».
Процедура сертифікації складатиметься з трьох етапів: експертного оцінювання професійних компетентностей учителя через вивчення практичного досвіду його роботи, самооцінювання педагогічної майстерності (зі створенням електронного портфоліо), а також незалежного тестування. Останнє за технологією ЗНО проводитиме Український центр оцінювання якості освіти.
Реєстрація триватиме до 1 лютого. А два тижні потому розпочнеться перший етап сертифікації: досвід роботи вчителя вивчатимуть безпосередньо на його робочому місці, у школі. За це відповідатиме Державна служба якості освіти, а безпосередньо оцінювання проводитимуть незалежні експерти.
Тим часом триває громадське обговорення проекту методики оцінювання практичного досвіду учасників сертифікації. Подати свої пропозиції та зауваження можна до 25 січня 2019 року.
Згідно з проектом експерти вивчатимуть та оцінюватимуть професійні компетентності вчителя за такими критеріями: здатність планувати і здійснювати освітній процес на основі особистісно-орієнтованого і компетентнісного підходів з використанням відповідних педагогічних технологій, уміння створювати безпечне та психологічно комфортне освітнє середовище, спрямоване на розвиток дітей та їх мотивацію до навчання. Експертів цікавитиме, чи налагоджує вчитель партнерські стосунки з родинами учнів. Зважатимуть також на його здатність до «постійного професійного розвитку, самооцінювання та рефлексії».
Організацією ЗНО для вчителів, яке відбудеться восени, опікуватиметься Український центр оцінювання якості освіти.
Учителі, які успішно витримають іспити, зможуть розраховувати на 20-відсоткову доплату до посадового окладу. Крім того, проходження сертифікації їм зарахують як чергову або позачергову атестацію з присвоєнням наступної категорії або підтвердженням наявної.

Вл. інф.