Учора в палаці «Україна» відбулася «Ювілейна академія з нагоди 90-річчя Святійшого Патріарха Філарета». Привітати Його Святість прийшли Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, народні депутати, урядовці та духовенство. Урочистості розпочалися спільною молитвою і святковими передзвонами. Після чого пролунав Гімн України.
Президент Петро Порошенко звернувся до Філарета із відеопривітанням: «Як тільки постала незалежна українська держава, у повній відповідності до канонів та традицій вселенського православ’я послідовно взялися за утвердження ідеї незалежної Церкви. 

Її розбудова стала головною справою Вашого життя. І Господь воздав: Томос для України — є! А Ваша особиста жертовність у самому фіналі цієї важкої боротьби підняла на небачену висоту Ваш авторитет в очах мільйонів українців. Ви вже увійшли в історію як духовний і державний лідер, один з творців церкви і держави».
До слів привітання долучилася і дружина глави держави і побажала Святійшому Владиці многая літа. А після теплих слів Предстоятеля Православної Церкви України Епіфанія ювіляра привітав Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Його Святості
Святійшому Патріарху
Герою України
ФІЛАРЕТУ

Ваша Святосте!

Прийміть мої найщиріші вітання з нагоди Вашого ювілею.
Святійший Владико, 90 років — це воістину патріарший вік, і я щиро захоплююся Вашою невичерпною енергією, Вашою щоденною титанічною працею.
Хочу у цей день особливо подякувати Вам за багатолітню, невтомну, принципову боротьбу за Автокефалію Православної Церкви в Україні. Переконаний, що створення Помісної Православної Церкви і отримання Томосу про Автокефалію були б неможливими без Вашої участі і без Вашої багатолітньої праці з розбудови Української Православної Церкви Київського Патріархату.
Ви вже увійшли в історію України. Ваше ім’я навічно вписано в пам’ять українського народу поряд з видатними українськими ієрархами — Митрополитом Іларіоном Київським, Митрополитом Петром (Могилою), визначними ієрархами і борцями за Автокефалію Православної Церкви в Україні: Митрополитом Василем (Липківським), Митрополитом Іларіоном (Огієнком), Патріархом Мстиславом (Скрипником) та Патріархом Володимиром (Романюком).
Левова частка Вашого митрополичого служіння припала на час безбожного комуністичного режиму. Завдяки Вашому авторитету, невтомній праці, принциповій державницькій позиції та Вашим святим молитвам ми зберегли Православну Церкву в Україні від повної ліквідації. На диво, Вам вдавалося не лише відстоювати храми від закриття владою, а й будувати та освячувати нові.
За понад як тисячолітню історію Православної Церкви на українських землях жоден архієрей не займав київську кафедру так довго, як Ви. Вбачаю у цьому ніщо інше, як вищий Господній замисел.
Під Вашою Предстоятельською орудою в Незалежній Україні була відроджена справжня Українська Православна Церква, відбудовані і збудовані тисячі храмів. І у цих храмах тепер щоденно лунає молитва рідною українською мовою — за наш народ, за Україну, за її владу і військо! Ви змогли розбудувати одну з найбільших Церков Православного світу.
Видатний український православний ієрарх митрополит Іларіон (Огієнко) сказав: «Служити народові — то служити Богові». Ви неухильно дотримуєтеся цього принципу. Попри Ваш поважний вік Ви талановито поєднуєте архіпастирське та проповідницьке служіння, перекладацьку діяльність, благодійницьке і волонтерське служіння, добровільно та віддано виконуєте місію справжнього українського народного дипломата.
Для мене особисто була визначальною Ваша безкомпромісна позиція, що Українська Церква завжди зі своїм народом. Безсумнівним доказом цього є драматичні події Революції Гідності.
Згадую, як після кривавого побиття та розгону активістів Євромайдану вночі 30 листопада 2013 року саме Михайлівський Золотоверхий монастир Київського Патріархату прихистив у своїх стінах постраждалих. Саме у цьому монастирі розгорілася іскра Революції Гідності та саме тут формувалися перші сотні Самооборони Майдану.
Після окупації Криму та початку війни на Донбасі з Вашого благословіння священнослужителі Української Православної Церкви Київського Патріархату активно включилися у волонтерський рух та рушили за добровольчими батальйонами у якості військових священиків на фронт.
Щиро дякую Вам за активну роботу з розвитку капеланського служіння у Збройних Силах України, Національній гвардії та інших державних військових формуваннях, активну волонтерську працю для фронту. Адже Ваша особиста підтримка українських воїнів на Донбасі є неоціненною. Ви наближаєте перемогу України!
Дякую Вам за мудре та багатолітнє служіння Богові, Україні та народу.
Бажаю Вам насамперед міцного здоров’я, довголіття та Божого благословіння!

На многії літа, Владико!

Голова
Верховної Ради України
Андрій ПАРУБІЙ.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua